Поставили сме си цел в следващите няколко години около 500 000 безработни и работещи да преминат дигитално обучение
В наши дни, когато 8-часовият работен ден от десетилетия се приема за даденост и безработицата е на рекордно ниски нива, говорим за риска от ограничаване на икономическия растеж поради нарастващия недостиг на кадри с търсените от работодателите умения в резултат от намаляването на работната сила и застаряването на населението. Наред с всички ползи за човечеството дигитализацията на труда, съвременните високотехнологични достижения и нарастващото използване на изкуствен интелект ще доведат до закриване на традиционни работни места.

Това заявява служебният министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров в поздравление по случай Международния ден на труда - 1 май, публикувано на страницата на социалното министерство. 

Поради тези причини повишаването на качеството на работната сила на България в съответствие с изискванията на икономиката е сред приоритетите на служебното правителство и на Министерството на труда и социалната политика. Инвестираме в създаването на дигитална платформа за обучение, като сме си поставили за цел в следващите няколко години около 500 000 безработни и работещи да преминат обучения за базово и/или средно ниво на дигитални умения, посочва Лазаров. 

Ще продължим и активните си действия за пълноценно включване на пазара на труда на икономически неактивни хора, което ще допринесе за повишаване на качеството на живот и намаляване на неравенствата в България, заявява министърът на труда и социалната политика. 

Благодарение на подкрепата на бюрата по труда в цялата страна през първото тримесечие на 2023 г. над 42 000 безработни започнаха работа. Близо 12 600 икономически неактивни хора започнаха да търсят работа след активирането им от трудови, ромски и младежки медиатори. По различни проекти в заетост бяха включени над 22 000 младежи, отчита служебният социален министър. 

Нов механизъм ще определя отпускането на социални помощи от 1 юни

Лазар Лазаров отбелязва, че честването на Международния ден на труда основателно повдига и въпроса за доходите на работещите. От началото на тази година служебното правителство увеличи минималната заплата на 780 лв. Ръстът ѝ от близо 20% на годишна база съхрани покупателната способност в условията на висока инфлация. В края на миналата година средната заплата в страната доближи 1900 лв. – с близо 17% повече спрямо същия период 2021 г, допълва министърът на труда и социалната политика. 

Паралелно с усилията за устойчиво нарастване на доходите и за повишаване на качеството на работните места Министерството на труда и социалната политика ще продължи да работи активно и за създаването на безопасни, сигурни и здравословни условия на труд за всеки работник, както и за подобряване на баланса между професионалния и личния живот, посочва Лазаров. 

"Приемете искрените ми поздрави по повод Международния ден на труда и работническата солидарност – 1 май. Отбелязването на днешния ден е световна инициатива с вече 137-годишна история, породена от борбата за защита на правата на трудещите се и постигането на достойно заплащане и справедливи условия на труд. Поколения наред този стремеж е водил и обединявал обществената енергия и в България. Благодарение на това днес трудовото законодателство на страната ни отговаря в пълна степен на най-високите международни стандарти", се посочва в поздравлението на министъра на труда и социалната политика. 

Средната пенсия през 2023 г. ще е над 788 лв.

"На всички трудещи се и на техните семейства пожелавам здраве, щастие и благополучие. Нека трудът винаги им носи удовлетворение и да бъде справедливо и достойно оценен. Честит празник!", заявява Лазар Лазаров. 
Валерия Димитрова/БТА