Без промяна на здравната вноска за безработни, осигуряващи се сами
Без промяна на здравната вноска за безработни, осигуряващи се сами / netinfo

Хората, които сами внасят задължителните си здравноосигурителните вноски (например трайно безработни, които не получават обезщетение от Бюрата по труда, не се осигуряват от държавата и др.) и не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за социално осигуряване, трябва да ги превеждат в хазната до 25-о число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят. Това означава, че здравната вноска за месец януари 2014 г. трябва да се внесе най-късно на 25 февруари 2014 г. Размерът на вноската и за тази година е поне 16,80 лв.

От НАП в Хасково напомнят, че всички лица, за които възниква задължение сами да внасят здравноосигурителните си вноски, подават в офисите на НАП по постоянен адрес декларация - образец 7. Тя се подава еднократно в срок до 25-то число на месеца, следващ месеца, през който е възниквало задължението за осигуряване. Така, ако от 1 януари трябва да се осигурявате здравно сами, то до 25 февруари следва да подадете декларация образец 7.

Здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват ако не са внесени повече от три дължими месечни здравноосигурителни вноски за период от 36 месеца. Периодът се брои до началото на месеца,  предхождащ месеца, в който лицето потърси медицинска помощ, платена от Националната здравноосигурителна каса. Правата се възстановяват от датата на заплащане на всички дължими вноски.