Асоциация Муковисцидоза с инициатива в Хасково
Асоциация Муковисцидоза с инициатива в Хасково / netinfo

Информационна кампания в Хасково с цел запознаване на обществото с проблемите на болните от муковисцидоза, организира днес Асоциация „Муковисцидоза”. Поводът е Европейската седмица за борба със заболяването (16- 22 ноември), както и международният му ден, който бе на 21 ноември. Партньор на асоциацията в инициативата е Филиал Хасково на Тракийския университет.

Акцията днес в Хасково ще е до старата часовникова кула, в периода от 10 до 14 ч., съобщи секретарят на асоциация „Муковисцидоза” Светлана Атанасова. Там представители на организацията и студенти доброволци ще раздават информационни брошури и рози от хартия, които сами са изработили. Розата е символ на заболяването, а направените от студентите ще се продават на символична цена, като целта е да се съберат средства за каузата- закупуване на инхалатори. Около 450 лв. е цената на един и средствата не се покриват от здравната каса. Събраните от началото на годината до момента средства са близо 10 000 лв. По информация на асоциацията от муковисцидоза в страната страдат 200 души. "Все още няма точна статистика и регистър. Макар и да бе направена една клинична пътека, тя е остойностена на 980 лв., а по информация от лекарите специалисти реалната й стойност е 2 500 лв. Така на практика проблемът с болничното лечение остава, тъй като при това положение болниците не искат да приемат пациенти с муковисцидоза, коментира Светлана Атанасова. Същият е проблемът и с диспансера, за който по пътека 309 се отпускат 45 лв., а по данни на лекарите само изследванията надхвърлят 250 лв., посочи тя.

Тази година асоциацията организира за европейската седмица и международния ден на болните от муковисцидоза инициативи в София, Пловдив, Варна и Хасково. Събраните в столицата средства за каузата са над 700 лв., в Пловдив, където на 21 ноември имаше шествие, са събрани 167 лв.