183 хасковлии с възстановени данъци преди да е приключила кампанията
183 хасковлии с възстановени данъци преди да е приключила кампанията / Dariknews.bg, архив

183 души от Хасковска област са с възстановени данъци от НАП две седмици преди края на кампанията по деклариране на доходите от физическите лица, съобщават от местния офис на Агенцията. Общата възстановена сума е близо 50 000 лева или средно по 270 лева на човек. Данните са за първите три месеца на годината, а облекченията, ползвани от клиентите на офиса са заради направени лични вноски за осигурителен стаж, намалена работоспособност, теглен ипотечен кредит от млади семейства и други.

От офиса на НАП в Хасково напомнят, че за да бъде ползвано данъчно облекчение, клиентите трябва да приложат към годишната си данъчна декларация определени документи - копие на валидно решение на ТЕЛК; удостоверение от банката, отпуснала кредита, удостоверяващо размера на направените през годината лихвени плащания; документи, доказващи направено дарение, ако повод за облекчението е дарена сума и други. Важно условие е подателят на декларацията да няма неплатени задължения.

До днес 6 600 жители на областта са декларирали доходите си от миналата година. 2 520 от тях са го направили по интернет - с електронен подпис или ПИК.

Срокът за подаване на декларациите и плащане на дължимия данък по тях е 30 април, като освен на място в офиса и по електронен път, формулярите могат да бъдат изпратени по пощата като писмо с обратна разписка или подадени на гише в 19 пощенски станции в областта.