Започна подготовката на електроразпределителната мрежа за работа през зимата
Започна подготовката на електроразпределителната мрежа за работа през зимата / снимка: Guliver/Getty Images

Както всяка година в края на лятото ЕНЕРГО-ПРО започва редица дейности за подготовка на съоръженията от електроразпределителната мрежа в Североизточна България за работа при зимни условия.

Поддържането на мрежата в добро техническо състояние е постоянен процес и изисква регулярни мерки, които специалистите на компанията предприемат целогодишно. Преди настъпването на зимата техническите екипи на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи извършват обслужване, обходи, инспекции и огледи на всички електроразпределителни съоръжения на дружеството - подстанции, възлови станции, трафопостове, кабелни линии и въздушни електропроводи на територията на областите Варна, Шумен, Добрич, Търговище, Силистра, Велико Търново, Габрово, Русе и Разград.

При необходимост специалистите на компанията предприемат спешни ремонти, за да предотвратят възникване на аварии при неблагоприятни атмосферни условия или при традиционно по-високото потребление през зимата. Успоредно с профилактиката и рехабилитацията на съоръженията се подготвя и автомобилния парк на дружеството, който включва над 900 автомобила с висока и с нормална проходимост, багери, автокранове, автовишки и други. Осигуряват се необходимите специализирани инструменти, материали и складови наличности.

Провеждането на подготвителни дейности гарантира нормалното функциониране на електроразпределителната мрежа през зимата, както и осигуряване на всички условия за навременна реакция на аварийните екипи при усложнена метеорологична обстановка. Целта е да се осигури надеждно електрозахранване на хората, живеещи на територията на Североизточна България.

ЕНЕРГО-ПРО Мрежи управлява електроразпределителна мрежа с обща дължина от 42 185 км. Компанията поддържа 27 подстанции, 98 възлови станции, над 11 000 трафопоста, кабелни и въздушни линии средно и ниско напрежение на лицензионна територия от 30 000 кв. км в Североизточна България.