Продължават засилените проверки в магазините и заведенията за обществено хранене по време Коледните и Новогодишните празници, съобщават от Местната ветеринарна служба. Експертите съветват потребителите да проверяват срока на годност на продуктите, да следят за скъсани и замърсени опаковки, и да купуват месо само от регламентирани обекти.
Ветеринарните инспектори припомнят, че е задължително изследването за трихинелоза на месото от закланите домашни свине за собствена консумация. Трихинелоскопирането ще се извършва от дежурните служители. Списък с имената на дежурните лекари и телефонните им номера е залепен на външната врата на Районната ветеринарно-медицинска служба в Габрово. От ноември до сега е установено наличие на трихинелоза при седем отстреляни на територията на областта диви свине. Месото е иззето от ловците и транспортирано до екарисаж в Шумен. От пробите при домашни прасета до този момент няма положителни за трихинелоза.