Възобновиха делото Атанас Предов
Възобновиха делото Атанас Предов / netinfo
Възобновено е делото “Атанас Предов”, научи Дарик радио. Делото бе образувано от Окръжна прокуратура Габрово на 19 декември 2006 г. затова, че на 16 ноември в Паленсия, Испания, габровецът Атанас Предов е бил умишлено умъртвен чрез неправомерно вземане на негови органи за трансплантация - двата бъбрека и роговиците.

Случаят нашумя в края на миналата година, когато тялото на 34-годишния работник в Испания бе докарано в България. Според придружаващата документация мъжът бе починал в болница Рио Карион в Паленсия от отравяне с метилов алкохол.

Посочената причина за смъртта усъмни близките на габровеца и те настояха за аутопсия. При нея се установи липсата на двата бъбрека и роговиците на очите. Предварителното производство бе спряно през август за неопределено време заради поискани със следствена поръчка от съдебните власти в Кралство Испания материали.

В искането се настояваше испанската страна да отговори на въпроси като кога габровецът е постъпил в болница, къде е постъпил в болнично заведение,преместван ли е от една болница в друга, както и подробности по испанското законодателство и условията за донорство.

Поръчката вече е изпълнена и делото може да бъде възобновено. От следствието в Габрово информираха за Дарик, че предстои допълнително разследване като срокът за изпълнение е 45 дни.