Община Габрово и Техническият партньори в професионалното образование
Община Габрово и Техническият партньори в професионалното образование / DarikNews.bg, архив

Общинските съветници в Габрово приеха на първо четене Наредба, чиято цел е да се въведе централизиран електронен прием в училищата.

Основният критерий ще бъде желанието на родителите.

Ако има повече кандидати, отколкото места, с предимство при приема ще бъдат децата, които живеят в близост до училището, за което се кандидатства.

Намалиха часовете в три училища, сутринта радиаторите били леденостудени

Проведена е среща с директорите на училищата, които имат прием на първи клас и с Регионалното управление на образованието – Габрово. В проекта на наредбата са отразени постъпилите предложения на директорите. Обсъдени са критериите за прием и са определени районите, близки до учебните заведения.

Спряха месечните помощи на 220 деца, заради отсъствия

Общинският съвет в Габрово прие на първо четене и предложение за преобразуване на Помощно училище „Николай Палаузов“ в център за специална образователна подкрепа. 

Това се налага от Закона за предучилищното и училищното образование, където е определен срок за изпълнение до една година от влизането в сила на закона, т. е. до 1 август т. г. Децата, които се подпомагат в помощните училища ще бъдат ученици на общообразователно училище, като в центровете ще продължи да се осъществява диагностична, рехабилитационна, корекционна и терапевтична работа с учениците с умствена изостаналост и с множество увреждания.

Преобразуването ще се осъществи през учебната 2017/18 г. Центърът ще осъществява педагогическа и психологическа подкрепа за оптимално развитие на силните страни на учениците, за коригиране и компенсиране на обучителни затруднения.