В Трявна и Севлиево представиха възможностите за финансиране от европейски фондове
В Трявна и Севлиево представиха възможностите за финансиране от европейски фондове / ОИЦ-Габрово

Възможностите за финансиране по Оперативните програми финансирани от Европейските структурни и инвестиционни фондове в България през 2017 година представи ОИЦ – Габрово в Трявна и Севлиево. Събитията, събраха заедно разнообразна аудитория от настоящи и бъдещи бенефициенти на програмите – представители на общинските администрации, неправителствения сектор, бизнеса, медиите. Присъстващите бяха запознати с одобрените Индикативни годишни работни програми на оперативните програми за 2017 г. и възможностите, които предстои да бъдат отворени за кандидатстване.

По ОП „Региони в растеж“ това са втората покана за процедурата „Енергийна ефективност в периферните райони“, в които влиза община Севлиево, „Регионална здравна инфраструктура“, която ще засегне 28-те Центъра за спешна медицинска помощ в областните градове на страната и 198-те техни филиали, процедурите свързани с подкрепата за деинституционализация на социалните услуги за деца и възрастни хора с увреждания, както и „Развитие на туристически атракции“.

Предвижда се ОП „Иновации и конкурентоспособност“ да даде възможност на съществуващите предприятия, търговци по смисъла на Търговския закон, да кандидатстват по 4 процедури - „Разработване на продуктови и производствени иновации“, „Подкрепа за създаване и развитие на тематично фокусирани лаборатории“, „Подкрепа за насърчаване на предприемачеството в области, свързани с европейски и регионални предизвикателства“ и „Подкрепа за пилотни и демонстрационни инициативи за ефективно използване на ресурсите“.

Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ предизвика интерес в участниците с окачваните  процедури „Да работим в България“ и „Адаптиране на системите за средно професионално и висше образование спрямо изискванията на пазара на труда“, които да бъдат крачка  напред в преодоляване на пропастта между образованието и бизнеса.

По ОП „Развитие на човешките ресурси“, сред планираните за отваряне процедури са „Подкрепа за лицата с увреждания“, „Открий ме“ и „Социално-икономическа интеграция на уязвими групи“. Подробно бяха представени и всички предстоящи за обявяване мерки по Програмата за развитие на селските райони.

Събитията в Трявна и Севлиево се проведоха в подкрепа на активизирането на проектната активност на всички настоящи и бъдещи бенефициенти на Оперативните програми и тяхната навременна готовност за предстоящите за отваряне през 2017 година мерки.