В Севлиево изследват безплатно за три вида рак
В Севлиево изследват безплатно за три вида рак / Архив, Dariknews.bg

„Медицински център-1” в Севлиево е  единственото одобрено лечебно заведение  на територията на нашата община, което  днес ще сключи договор за провеждане на безплатни скринингови прегледи за откриване и насочване за лечение на заболелите от рак на маточната шийка и млечната жлеза при жените, и колатерален карцином при двата пола. Изследванията са част от дейностите по стартиралия през 2009 г. проект „Спри и се прегледай“ по ОП „Развитие на човешките ресурси“ към Министерството на здравеопазването. За допълнителна информация може да позвъните на телефона на Медицинския център 0675/ 3 42 15.

Близо половин  милион българи ще бъдат поканени да се изследват, независимо дали са здравноосигурени в рамките на проекта, избрани на случаен принцип. Условието е да са в рискова възраст, а именно: за рак на маточната шийка – жени на възраст от 25-60 г.; за рак на млечната жлеза – жени на възраст от 50-69 г.; за рак на дебелото черво – жени и мъже, навършили 50 годишна възраст. Скрининговите изследвания ще се проведат посредством посочените в препоръката на Съвета на Европейския съюз скрининг тестове: цитонамазка за откриване на ранни признаци за рак на маточната шийка; мамографски преглед за рак на млечната жлеза при жените на всеки две години; анализ на скрита кръв във фекалиите за рак на дебелото черво и ректума.

На първия етап до момента на територията на нашата област са изпратени 1690 покани на жени за рак на маточната шийка, 300 –  за рак на млечната жлеза и 350 за колатерален карцином, от които 190 на дамите и 160 на мъжете. Стотици покани са получили и живущите в община Севлиево. Предстои да бъдат разпратени още близо 5000 писма на живеещите в Габровско на следващите два етапа, избрани на случаен принцип. Поканите ще получите на адреса си лично от куриер, като ако ви няма вкъщи, ще Ви бъде залепена бележка на вратата, която да ви информира за какво са ви търсили и къде да позвъните, за да имате възможността да се възползвате от безплатния преглед.

Поканата важи за четири седмици, като ако не се явите на преглед в този период ще получите и второ писмо и при нежелание от ваша страна да се изследвате друг ще бъде избран на ваше място. Това уточни регионалният координатор Тихомир Брънеков. Пациентът сам ще избира в кое лечебно заведение да се изследва, като данните от прегледите ще се вкарват в регистър. За целта трябва да изберете здравен център, който има договор за изпълнение на прегледи по програма „Спри и се прегледай“. Другите лечебни заведения в областта, които ще извършват прегледи, освен Медицинския център в нашия град, са МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ и „ДКЦ – 1“ в Габрово.