В община Габрово 10 приемни семейства се грижат за 11 деца
В община Габрово 10 приемни семейства се грижат за 11 деца / Община Габрово
„И аз имам семейство“ продължава до края на годината. Успешната реализация на инициативата, големият напредък в постигнатите цели, засиленият обществен интерес, както и цялостната промяна в общественото мнение към приемната грижа са факт.
Предоставен е допълнителен ресурс в размер на 2 милиона лева за дейностите по проекта, чиято цел е да се подкрепи процесът по деинституционализация на деца. Идеята е да се създаде и реализира устойчив модел за развитие на заместваща семейна грижа за деца, настанени в специализирани институции, или на деца от общността, в риск от изоставяне.
От стартиране на приемната грижа през май 2012 г. до 30 септември 2015 г. екипите в общините-партньори са приели общо 1 871 заявления от кандидати за приемни родители, като са утвърдени 1 189 приемни семейства.
Към 31 октомври 2015 г. на територията на община Габрово 10 приемни семейства се грижат за 11 деца. Има три свободни приемни семейства, които са готови да полагат грижи за деца в риск. Поради преизпълнение на индикаторите за резултат в Габрово, не се приемат заявления от кандидати за приемни родители.