/ www.sxc.hu
Книга за известния в миналото адвокат от Велико Търново - Марко Тотев /1858 - 1936/, представят в Националния музей на образованието в Габрово.

Срещата с авторката на монографията "Познатият непознат Марко Тотев" - Катя Митова - Ганева, е на 15 юли от 17.00 часа.

Интересът на Катя Митова – Ганева към Марко Тотев започва случайно-като уредник в Регионален исторически музей – Велико Търново тя попада  на папка, използвана като амбалаж в кашон с микроскоп. Книжата се оказали архив от дело на Марко Тотев от 1893 година.

В книгата са включени 92 илюстрации, снимки, факсимилета на документи, лични архиви. Много от материалите са предоставени от Николай Марков, правнук на бележития юрист.

Играха „Марко Тотев и Тотевица" за Деня на община Тунджа

Марко Тотев е бил адвокат в продължение на 44 години, след това съдия, през 1900 година и областен управител на Бургас.

Името на един от основателите на българската правосъдна система е станало нарицателно за лош късмет и неблагополучия

„Всичко започнало при една игра на покер в арменското кафене „Дарданели“ в родния му град Търново в началото на 20-ти век. На него му се пада оная мечтана ръка от милиони играчи на покер, така нареченият Кент флош роял, който според математиците на три милиона играчи се пада веднъж.

В същото време по улицата върви траурно шествие за починал  близък приятел и на четиримата, които играят. Излизат навън и когато се връщат, картите вече са разбъркани, никой не му признава кент флош рояла. И той казва: „Абе, то на Марко Тотев все тъй ще му се случи!“. От тук тръгва този еталон за несполука“, разказва авторът.

Бил е джентълмен, изключително елегантно облечен, при пътуванията си наемал по два файтона, в единия пътували бастунът и адвокатската му чанта, а в другия се возел той.

Богато илюстрираната документално-художествена книга   разкрива една ярка интелектуална личност, способен и авторитетен професионалист, от когото се учат много млади български адвокати. Представена е и политическата кариера на Марко Тотев  – близък приятел на Стефан Стамболов, член на Народнолибералната партия и депутат в Четвъртото Велико народно събрание.
 
община Габрово