Чантата на Марко Тотев и дисагите на Отец Матей показва уникална изложба
Чантата на Марко Тотев и дисагите на Отец Матей показва уникална изложба / Снимка: Мариета Стоянова

Адвокатската чанта на Марко Тотев, дисагите на отец Матей Преображенски, печати и кореспонденция на някогашния кмет Иван Вителов показва уникална изложба, подредена в Музей “Нова и най-нова история” във Велико Търново.

Експонатите са част от 1200 предмета, дарени на Регионалния исторически музей през тази година от 75 дарители. Те получиха от директора на музея Иван Църов дарителски грамоти за принос в обогатяването на експозициите и фондовете на музея.

Освен вещи и предмети на бележити търновци експозицията показва интересна колекция от 25 фотоапарата, най-старият от които е на 100 години. С него фотографът Никола Нанков е правел студийни снимки на старостоличани от времето на обявяването на българската независимост през 1908 г.

Изложбата представя и няколко старинни часовника и радиоапарати.

Колекцията на музея бе обогатена и от дарение на община Велико Търново – преписът на „История славянобългарска” на Паисий Хилендарски, направен преди две години на ръка от 245 души.

Първите откъси са преписани от бившия ректор на Великотърновския университет проф. Иван Харалампиев, кмета д-р Румен Рашев и областния управител Тошко Никифоров.

Още за изложбата чуйте в прикачения файл от уредника в музей "Нова история" Боряна Боянкинска...