Снимка:
Снимка: / ХГ "Христо Цокев"
На 12 юли 2019 г. в ХГ „Христо Цокев” от 18:00 ч. се открива обща изложба „Възприятия” - живопис и фотография на Мариета Конова и Монна Конова и „44 арт фотографии” на Генчо Петков и Никифор Тодоров.

Мариета Конова показва най-новите си живописни творби, създадени през 2019 г. Портретите са част от цикъла „Хронология на срещите“, по който работи повече от 10 години. Лицата са на хора, които среща по време на двумесечен престой и творческа работа в ателиетата на Cite internationale des arts в Париж, Франция.

Монна Конова разказва, че стремежът в композициите ѝ е да показва различна гледна точка, нестандартен поглед към обекта – нейното дете. Чрез различен ъгъл на заснемане създава илюзия за нещо ново. Въздейства върху зрителя чрез композиционен „шантаж” и засилено контрастно цветово решение.

Генчо Петков и Никифор Тодоров показват 44 свои творби, които са награждавани на международните фотографски салони, провеждани под патронажа на Световната федерация за фотографско изкуство – ФИАП.
Благодарение на тези свои снимки през 2019 г. Петков стана “екселенц” на ФИАП, а Тодоров “артист” на същата организация.

Генчо Петков пояснява: Селекцията беше много трудна. Единственото общо между тези снимки е, че са приемани и награждавани. Тоест минали са цедката на различни журита в над 20 страни.”

Той показва предимно голо тяло, пейзажи, както и различни експерименти. Никифор Тодоров се представя основно с пейзажи, улична фотография и портрети.