В Габрово започна нов референдум, вместо подписи подкрепящите го слагат пръстов отпечатък
В Габрово започна нов референдум, вместо подписи подкрепящите го слагат пръстов отпечатък / Dariknews.bg

Верни на принципа да бъдат „в крак с времето", габровци започнаха подписка за референдум. Това стана по време на тържествената церемония по обявяване на мотото на Карнавала през 2017 г.

„Да изкукуригаме от смях" е мотото на Карнавала в Габрово през 2017 г.

Само за няколко минути Реферндумът бе подкрепен от десетки хора, като вместо подпис, слагаха пръстов отпечатък.

Сред присъстващите веднага плъзна мълвата, че не се прави подписка, а „пръстова подпечатка", но тъй като такъв термин в празния мир не е предвиден в последния момент е направена смяна.

„Така политиците няма да могат да отхвърлят референдума по формален принцип", коментираха подкрепящи инициативата.

Организаторите отчитат опита да не се допусне референдума на Слави до разглеждане в Народното събрание. Инициаторите в прав текст предупреждават какво ще се случи, ако към габровския референдум се подходи по същия начин. Затова над трите искания е изписано:

Референдум - дум!
1. Подкрепяте ли лицата на макетите в Карнавала да се избират с мажоритарна избирателна система, с абсолютно мнозинство в два тура?
2. Подкрепяте ли задължителното участие в Карнавала?
3. Подкрепяте ли 1 лев (за всеки действителен глас) от годишната държавна субсидия на партии и коалиции да бъде превеждан в сметката на Карнавала?

В Габрово започна нов референдум вместо подписи подкрепящите го слагат пръстов отпечатък
netinfo

Кметът Таня Христова и Областният управител Николай Сираков сложиха пръстовите си отпечатъци в подкрепа на Референдум-дум.

В Габрово започна нов референдум вместо подписи подкрепящите го слагат пръстов отпечатък
netinfo

На тържественото обявяване на мотото на Карнавала в Габрово през 2017 г. и на „пръстовата подпечатка" за Референдум-дум не бяха забелязани други политически фигури, което провокира мълвата, че вече са загърбени различията от президентския вот и текат трескави тайни сондажи между централите за изработване на общо становище, което да позволи на политическите субекти да спасят левчетата си от прехвърляне в банковата сметка на габровския Карнавал. Очаква се и реакцията на новия държавен глава. Вероятно първото предизвикателство пред него/нея ще бъде да устои на натиска да допусне до Народното събрание само първите два въпроса от Референдум-дум.