Увеличиха територията на защитена местност с вековни букови дървета в Плачковци
Увеличиха територията на защитена местност с вековни букови дървета в Плачковци / Dariknews.bg

Със заповед  на министъра на околната среда и  водите е увеличена площта на защитената местност „Столища“ в землището  на град Плачковци. Увеличението с 21,117 дка се извършва, за да бъде опазена букова гора, с единично разположени вековни букови дървета, в добро състояние.

Защитена  местност „Столища” опазва група  вековни букови дървета на площ от 1,7 ха от 1987 г. В  нея е забранено кастренето, чупенето на клони, нараняването на стъблата и всякакви други дейности, които биха довели до повреждане или унищожаване на вековните дървета. Забранени са и сечите, освен отгледни и санитарни. Новата заповед не разрешава влизането, преминаването или паркирането на моторни превозни средства, извън съществуващия горски път.

РИОСВ – Велико Търново трябва да предприеме необходимите дейности по отразяване на промените в границите на защитената местност в картата на възстановената собственост за землището на гр. Плачковци, община Трявна.

Инспекцията започна процедура за увеличаване площта на защитена местност „Столища” през есента на 2010 г. по предложение на ДГС – Плачковци. След събиране на допълнителна информация, свикване на комисия с представители на компетентните институции за актуализиране на режима на защитената територия, и представяне на необходимата документация, МОСВ съгласува предложението и подготви заповедта от министъра на околната среда за увеличаване на площта.