Ученици от математическата гимназия участваха в състезание на Червения кръст
Ученици от математическата гимназия участваха в състезание на Червения кръст / БМЧК

Младежи от ПМГ "Акад. Иван Гюзелев" извоюваха пето място на ХХVIII-то Националното състезание на Ученическите екипи по първа помощ (УЕПП), съобщиха от БЧК.

Основна задача за работата на Български младежки Червен кръст е обучението на деца за придобиване на умения за оказване на първа помощ. Ключово за постигане на тази цел е поддържането и развиването на Ученическите екипи по първа помощ /УЕПП/.

През две години Дирекция БМЧК към НС на БЧК организира национално състезание, в което вземат участие победителите от областните състезания.

Основната цел на тези състезания е показването на конкретни знания и практически умения за прилагането на подходящи животоспасяващи и животоподдържащи действия на мястото на инцидент до идването на екип на Спешна медицинска помощ.

На ХХVIII-то национално състезание отбора на ПМГ Акад. "Иван Гюзелев" извоюва достойното 5-то място в класирането от 26 участващи отбора.

Отбора в състав: Тихомир Галов, Илиан Дошков, Вангел Стаматов и Йордан Стоянов успя да пребори голяма конкуренция, като трябваше да покаже своите умения за оказване на първа помощ при счупена основа на черепа, счупвания на крайници, изгаряния втора и трета степен, кръвотечение, ампутиран крайник, безсъзнание и други спешни състояния.

Освен уменията си по първа помощ те трябваше да покажат умения за работа в екип и знания относно основните червенокръстки принципи – хуманност, безпристрастност, неутралност, независимост, доброволност, единство и универсалност.

През последните години се наблюдава тенденция, че участието на Младежките аварийни екипи в подготовката на състезателите води до повишаване качеството на обученията – повишават се знанията по първа помощ, уменията на екипите за реакция при кризисни ситуации, визията и разпределението на ролята и задачите между членовете на екипа. Това се доказа и тази година, благодарение на голямата подготовка от страна на Младежки авариен екип към БМЧК – Габрово, в лицето на доброволката Маргарита Горанова, екипа успя достойно да представи област Габрово.