Тунелът под Шипка ще улесни реализирането на съвместни начинания с Турция
Тунелът под Шипка ще улесни реализирането на съвместни начинания с Турция / Община Габрово

След изграждането на тунела под Шипка интересът на турските бизнесмени към Габрово значително ще се повиши, поради подобрената транспортна връзка между северна и южна България. Тунелът под Шипка ще улесни реализирането на съвместни бизнес начинания.

Това мнение е изразила кмета на Габрово Таня Христова в официален разговор с новия генерален консул на Турция в Пловдив Алпер Акташ.

Той е посетил Габрово и се срещна с кмета Таня Христова и председателя на Общински съвет Лена Георгиева.

Обсъдени са нови възможности за бизнес партньорства и развитие на туризма. Генералният консул е изразил големия интерес на турски бизнесмени, които желаят да инвестират в България. Като член на Европейския съюз, страната ни ще осигури достъп до по-големи пазари за потенциалните турски инвеститори.

Габрово е известен производител в областта на машиностроенето, обработката на пластмасови изделия, обувното и шевно производство. Привличането на нови инвестиции ще възвърне славата му на индустриален център.

Кметът е представила опита на Габрово в изпълнението на проекти с европейско финансиране. Предстоящият проект за устойчив градски транспорт ще даде възможност на фирмите от съседната ни страна също да участват.

Алпер Акташ е изразил желание да съдейства за побратимяване между Габрово и някой от турските градове, което ще бъде предимство за развитие на туризма и по-бързото реализиране на общи бизнес проекти.

Таня Христова е отправила покана към дипломата да посети историческите и културни забележителности в региона като АЕК „Етър“, АИР „Боженци“, новия Интерактивен музей на индустрията, както и отново да гостува на града ни по време на прочутия габровски карнавал.