Тръгна дело срещу бизнесдама, обвинена в укриване на данъци
Тръгна дело срещу бизнесдама, обвинена в укриване на данъци / Dariknews.bg, архив

Тръгна дело срещу бизнесдама от Габрово, която е обвинена, че е укрила данъци в размер на 4 126 лева. Обвинението на Габровска окръжна прокуратура е, че "през периода от месец юли 2012 г. до 1 април 2013 г., при условията на продължавано престъпление, като пълномощник на търговско дружество от Габрово, чрез съставяне на неистински фактури за извършени сделки, избегнала установяването и плащането на данъчни задължения по ЗДДС и ЗКПО в големи размери".

Преди откриване на съдебното следствие съдът конституира като граждански ищец по делото Държавата, представлявана от Министъра на финансите, чрез ТД НАП – Велико Търново, офис Габрово. Прието бе за съвместно разглеждане в наказателния процес предявения против подсъдимата граждански иск за заплащане на обезщетение в размер на 4 126,67 лева.

В хода на съдебното следствие съдът разпита трима свидетели и вещото лице, изготвило съдебно-икономическата експертиза от досъдебното производство.

За пълното изясняване на обстоятелствата по делото, съдебният състав счете, че е необходим непосредствен разпит на неявилите се в днешното заседание двама свидетели, поискани от прокуратурата. С оглед изслушани в хода на съдебното следствие показания, съдът прецени, че следа да бъдат призовани като свидетели и още три лица, които не са разпитвани до момента. Наред с това за следващото заседание ще бъдат изискани копия от документи и справки от НАП, Търговския регистър и банката, обслужвала търговското дружество

Следващото съдебно заседание по делото е насрочено за 12 октомври, съобщават от пресцентъра на Окръжен съд Габрово.