Трябва практическо обучение, смята заместник-министърът на образованието
Трябва практическо обучение, смята заместник-министърът на образованието / Дарик Габрово

Бъдещето на професионалното образование е в практическото обучение , каза днес в Габрово зам.-министърът на образованието Милка Коджабашиева. Тя присъства на Областна научно-практическа конференция на тема  "Традиции, настояще и перспективи на професионалното образование. Организатори на форума са Габровската търговско-промишлена палата, Регионалният инспекторат по образование и Синдиката на българските учители.

Според заместник-министъра в момента образованието малко трудно догонва новите технологии, които производството внедрява. Предприемачеството, връзката със социалните партньори и с бизнеса трябва да бъдат неразривно цяло, за да може да се осъществява професионалното обучение и то да бъде обвързано с практиката, коментира Коджабашиева.

Според научния ръководител на конференцията - проф. Яна Мерджанова, ръководител на Центъра за професионално образование и кариерно развитие в СУ "Климент Охридски, реформа може да се случи тогава,когато бъдат огледани и пренаписани квалификационните характеристиките на някои от професиите. Товагава може да станат трансформации на учебните планове и програми, което може да доведе паралела очакванията да отговарят на предлагането. Това отново е въпрос на съвместна работа между експертите от различните браншове - образование и управление, каза професор Мерджанова.