цигулка
цигулка / ThinkStock/Getty Images
Три флейти, сопран и мецосопран бяха гост-изпълнителите в първия концерт „Избрано от публиката” на Габровския камерен оркестър. Интересна програма с още по-интересни музиканти завладя вниманието и спечели аплодисментите на многобройната публика в мразовитата вечер на 24 януари в Художествена галерия „Христо Цокев”.

Втората танцова оркестрова сюита в си минор от Йохан Себастиан Бах с великолепни танцови мелодии изпълниха солиращите флейтистки Ива Любомирова и нейните две ученички - Лаура Николова, III клас, и Антония Мирчева, XI клас, от Националното музикално училище „Любомир Пипков” в София.

„Гостуваме по покана на маестро Иван Стоянов. Избрахме сюитата, която е с много части и позволява включването на двете млади флейтистки, които за първи път свирят с оркестър. Радваме се, че пред публиката излизам с мои ученички, което е много рядко за нашата специалност. Лаура и Антония за първи път свирят произведението на сцена”, каза тяхната учителка Ива Любомирова.

Тя е изявен музикант, която е усъвършенствала виолата в престижни учебни заведения в Лос Анджелис и Санта Барбара - САЩ, Есен в Германия и Винтертур, Швейцария. Носител е на много награди, редовен участник на реномирани наши и чужди фестивали. Ива Любомирова е била първи флейтист на симфонични и камерни оркестри в Европа, Северна и Южна Америка. Двете оперни певици - Ангелина Манчева, сопран, и Роберта Матели, мецосопран от Италия, изпълниха дуети и арии от Вивалди, Росини, Моцарт. Артистичността им бе завладяваща с включване на публиката при дуета на Сузана и Марчелина из първо действие на операта „Сватбата на Фигаро” от Моцарт и особено „Дует на котките” от Джакомо Росини, бисиран от публиката с много възгласи „браво”. В концертната програма на оркестъра прозвучаха и две български произведения - „Песен и танц” от Димитър Ненов и „Гайди” от прочутите „Картини от България” на Васил Казанджиев.

Източник: Вестник „100 вести"