Таня Христова подписа договора за доставка на нови екологични автобуси в Габрово
Таня Христова подписа договора за доставка на нови екологични автобуси в Габрово / Община Габрово

Кметът на Габрово Таня Христова подписа днес договора за доставка на първите нови екологични автобуси за градския транспорт.

Изпълнител на договора е чешката компанията СОР ЛИБХАВИ ООД.

Договорът за доставката на първите 3 броя нови 12 метрови CNG автобуси беше подписан от чешка страна от експортния мениджър на компанията производител инж. Йиндржих Худи в присъствието на посланика на Република Чехия в България Душан Щраух.

„Новите автобуси ще бъдат част от транспортната услуга в нашия град и дават началото на един важен етап от обновяването на обществения транспорт на Габрово, което е част от политиките ни за осигуряване на достъпен, качествен и екологичен транспорт в града“, каза Таня Христова след подписването на договора.

Защо подписването на договор за три автобуса е важна за Габрово тема?

Новите автобуси на природен газ ще бъдат в Габрово през месец май следващата година, обявиха представителите на СОР ЛИБХАВИ ООД. 

Новите автобуси са едни от най-екологичните превозни средства в градска среда и са първите от предвидените по проекта още 3 броя 12-метрови електробуси и 8 броя до 9-метрови автобуси.

Автобусите отговарят на строгите европейски стандарти за екологичност /стандарт Евро 6/. Те ще бъдат 100 % нископодови, с платформи за инвалидни колички, със система за накланяне към спирките, ще имат климатични инсталации и камери за наблюдение на салона за пътници и вратите, и за осигуряване на необходимата безопасност и превенция на вандализъм. Ще имат места за хора в неравностойно положение и майки с колички, ще бъдат оборудвани с 4 врати за слизане и качване пътници, което ще улесни процеса особено в пиковите часове на работните пътувания сутрин и вечер.

Автобусите пристигат с 5 години пълна гаранция, 2 години безплатно гаранционно обслужване и 10 години гаранция срещу корозия. Цената на едни брой от новите превозни средства на природен газ е 518 400 лв. с ДДС.

Припомняме, че с Решение на Общинския съвет, Община Габрово избра да инвестира в екологично чист градски транспорт - автобуси на природен газ и електричество, вместо такива, задвижвани от двигатели на дизелово гориво.

Очаква се скоро да стане факт и договора за доставка и монтаж на електронните информационни табла, който са предвидени за 104 спирки и ще информират в реално време за графика на автобусите в Габрово.