Светла Григорова: Община Габрово е на едно първите места по предоставянето на социални услуги
Светла Григорова: Община Габрово е на едно първите места по предоставянето на социални услуги / ПП ГЕРБ

Светла Григорова е експерт по социални дейности. Директор е на „Дневен център за деца и младежи с увреждания“ и директор на Фондация „Грижи за деца с увреждания“. Член е на Управителния съвет на Национален алианс за социална отговорност и координатор по проекти в социалната сфера.

Светла Григорова е кандидат за общински съветник от ГЕРБ.

Г-жо Григорова, като експерт в областта на социалните дейности как оценявате грижата за хората в нужда в Габрово?

Категорично мога да заявя, че Община Габрово способства създаването на голям брой и разнообразни социални услуги, като по този начин се нарежда на едно от първите места по социална ангажираност към населението. В резултат от адекватните грижи, които се полагат, се увеличават и възможностите на хората за включване в пазара на труда и съответно за намаляване на броя на социално слабите и социално изолираните граждани на общината. Обхванати са почти всички целеви групи - деца и младежи с увреждания и техните семейства, деца без семейства, деца и семейства в риск, деца със здравословни проблеми, деца и младежи със зависимости, деца от малцинствени групи, социално слаби семейства, възрастни хора с увреждания, самотни възрастни хора, бездомни хора.

Социалните услуги, които обгрижват тези групи са близо 20 и функционират на пълен капацитет. Сред тях са Дневен център за деца и младежи с увреждания, Център за социална рехабилитация и интеграция на деца от аутистичния спектър, Център за обществена подкрепа, Център за настаняване от семеен тип, Общински съвет по наркотични вещества и превантивно-информационен център, Дневен център за възрастни хора с увреждания, Звено „Майка и бебе”, Дом за възрастни хора с физически увреждания и много други.

Получават ли уязвимите групи в тези центрове реалната грижа, от която се нуждаят?

Всички тези центрове не биха съществували през тези години, ако не предоставяха качествени и ефективни грижи за потребителите си и ако не срещаха подкрепата на Община Габрово. Един от най-показателните примери за отговорното отношение на кмета и ръководството на община Габрово към хората в неравностойно положение е предоставянето на двуетажна сграда за нуждите на Дневен център за деца и младежи с увреждания. Предвид непрекъснато нарастващият брой на нуждаещите се от тази услуга, помещенията, които до момента ползва Дневният център, се оказаха крайно недостатъчни. През 2014 г. с решение на Общински съвет-Габрово, бе предоставена достатъчно голяма сграда, която да отговаря на потребностите. Става дума за сградата на бившата детска градина до ДКЦ 1, база 1. Нейният ремонт обаче би бил невъзможен, без съдействието на кмета на Община Габрово г-жа Таня Христова. Ремонт, който освен реновиране на сградата, включва и изграждане на достъпна среда, а именно асансьор и подстъпи за трудноподвижните деца, обособяване на два салона за рехабилитация и физиотерапия, стая за сензорна терапия, помещения за индивидуална и групова работа с децата, стая за срещи на родителите и роднините. Местоположението на сградата е съобразено с нуждите на потребителите от здравни и образователни грижи. В близост се намира и парк „Маркотея”, който в момента се възстановява и е много подходящ за разходки и спорт. Много малко общини могат да се похвалят с подобна сграда, изцяло пригодена за нуждите на хора с двигателни и интелектуални проблеми, отговаряща на всички изисквания за достъпна среда. Ремонтът на сградата трябва да приключи до края на годината и да започне да се ползва от повече от 80 души.

Друга социална услуга, която също отбелязва изключително нарастване на броя на нуждаещите се от нея е Дневен център за възрастни хора с увреждания. Община Габрово предвижда увеличаване на помещенията и на тази социална услуга в отговор на потребностите на целевата група.

Благодарение на създадените условия за комфортно функциониране на социалните услуги в града, се подобрява и качеството на работа на специалистите. Това създава предпоставки за по-голямо търсене от страна на нуждаещите се и от там до подобряване на здравословното, психическото, интелектуалното състояние.

Какво Ви мотивира да насочите усилия и като бъдещ общински съветник от ГЕРБ, освен като експерт в областта на социалните дейности?

Социалните контакти, общуването между хората е една от най-големите потребности на човек от най-ранна възраст до дълбока старост. За да бъде задоволена тази потребност е необходимо да се създаде среда и да бъдат обособени места, където хората да се срещат, да общуват, да обогатяват познанията си, да се развиват, да се съветват, да се подпомагат при разрешаване на проблемите. В осигуряването на всичко това г-жа Таня Христова и екипът й показаха загриженост, разбиране и ангажираност. През всичките години те бяха безценен партньор на специалистите в областта на социалните дейности и на хората, нуждаещи се от подкрепа. Вярвам, че сега е наш ред да бъдем партньори и да помогнем с всичко, което можем, за утвърждаването и разширяването на социалните услуги в нашата Община.