Старозагорска адвокатка бе осъдена за присвояване на чужди пари
Старозагорска адвокатка бе осъдена за присвояване на чужди пари / Dariknews.bg, архив

Адвокатка от Стара Загора получи шестмесечна условна присъда. Подсъдимата обжалва решение на Районния съд, но отново не успя да убеди магистратите в невинността си.

Състав на Окръжния съд потвърди присъдата, с която старозагорската адвокатка е призната за виновна, че през периода 13 ноември 2008 г. - 16 юни 2013 г., в Казанлък, противозаконно присвоила 2 000 лева.

Обсебената сума, собственост на жена от Казанлък, била събрана по изпълнително дело, като вместо по нейна сметка е преведена по посочена от адвокатката лична сметка.

А. М. е призната за виновна, че от 2010 до 2012 г. заблудила три лица, че в качеството си на адвокат ще извърши определени правни услуги, с което на пострадалите е причинена имотна вреда в размер на общо 3 175 лева.

За извършените две престъпления Районният съд е наложил на А. М. общо наказание от 6 месеца лишаване от свобода, като на основание чл.66 ал.1 от НК изтърпяването на същото е отложено с изпитателен срок от 3 години.

С оглед събраните по селото доказателства, подсъдимата е оправдана за това да е извършила измама по отношение на още една жена от Казанлък.

Първоинстанционният съд е постановил още А. М. да заплати на пострадалата от деянието жена от Казанлък, сумата от 2 000 лева - обезщетение за причинени имуществени вреди.

След цялостна проверка на първоинстанционната присъда въззивният съд счете, че е обоснована и законосъобразна, поради което следва да бъде потвърдена изцяло.

Решението на Окръжен съд - Габрово е окончателно и не подлежи на касационна жалба или протест.