Среща, посветена на проблемите на заведенията за социални услуги от региона
Среща, посветена на проблемите на заведенията за социални услуги от региона / РС на КНСБ – Габрово

В Регионалния съвет на КНСБ – Габрово се състоя среща с ръководствата на синдикалните организации в заведенията за социални услуги и социално подпомагане от Габрово и Дряново, председателя на Синдиката на работещите в социално подпомагане и социални услуги към ФНСДУО – КНСБ Олга Дильовска и екипът на РС на КНСБ – Габрово.

Синдикалисти от шест социални институции споделиха реалностите, свързани с естеството на работата им, социалния диалог и договореностите в колективните трудови договори. Освен спецификите на трудовия процес в отделните заведения, като общ проблем отново се очерта ниското ниво на заплащане, което идва от недостатъчните средства по единните стандарти на делегираните бюджети.

Голяма част от персонала в домовете за социални услуги е на минимална работна заплата. Предвиденото й повишение от началото на 2017 г. по никакъв начин не може да покрие значително по-малкото увеличение на издръжката.

Това поражда допълнително социално напрежение сред работещите. В тази връзка синдикалистите изразиха своята готовност за евентуални протестни действия, ако не се промени ситуацията.

Това бе втората среща на г-жа Дильовска в областта, след проведената през изминалата седмица такава в Севлиево, със синдикалисти от заведенията за социални услуги и социално подпомагане на територията на общината.