Социалисти почитат Георги Кирков-Майстора
Социалисти почитат Георги Кирков-Майстора / БСП

Националният съвет на Българската социалистическа партия обявява, че започна набирането на предложения за определяне на носителя за 2017 г. на Наградата на НС на БСП за политическа журналистика и публицистика „Георги Кирков - Майстора“.

Съгласно статута на наградата, за нейни носители могат да бъдат предлагани журналисти и публицисти, които последователно отстояват левите идеи в политическия, икономическия, социалния и духовния живот на обществото; допринесли са за популяризиране на политиката и за разширяване на влиянието на БСП и левицата в обществото; посветили са своите творчески изяви на значими обществени проблеми; с изявите си защитават националното достойнство и силата на левите политически и социални идеи. Номинираните ще бъдат оценявани по техния висок професионализъм, компетентност и задълбоченост, по защитаваните ясни политически, граждански и нравствени позиции, по завоюваното трайно и авторитетно присъствие в публичното пространство.

Право да бъдат предложени за участие в конкурса имат български журналисти, публицисти, писатели, учени и общественици, които през последните години са с редовни изяви в българските печатни и електронни медии и разработват значими за обществото, БСП и левицата проблеми.

Право да номинират кандидати за носители на наградата имат комисиите и съветите на НС на БСП, общинските/районните и областните съвети на БСП, ръководства и творчески колективи на средства за масова информация, творчески съюзи и организации, изявени журналисти и публицисти.

За всеки номиниран за наградата до 20 юли 2017 г. в НС на БСП трябва да бъде изпратено (на материален и електронен носител) мотивирано предложение, придружено с биографична и  творческа справка за кандидата. Всички номинации ще бъдат разгледани от комисия на НС на БСП, в която са включени досегашни носители на наградата, председатели на творчески съюзи и представители на НС на БСП. Предложението на комисията за определяне на носителя на наградата ще бъде внесено за утвърждаване в ИБ на НС на БСП до 25 юли 2017 г. Носителят на Националната награда за политическа журналистика и публицистика „Георги Кирков - Майстора“ ще бъде обявен по време на Националния събор на БСП „Бузлуджа `2017“ на 28-30 юли 2017 г.