Севлиевска фирма дължи близо 100 000 лв. на община Г.Оряховица
Севлиевска фирма дължи близо 100 000 лв. на община Г.Оряховица / netinfo

95 576 лв. от наем дължи на община Горна Оряховица севлиевската фирма "Динамо". Срещу неизрядния платец е заведено дело за принудително събиране на дължимите суми, съобщи вчера кметът на Г. Оряховица инж. Йордан Михтиев и посочи трудностите, които общината среща при събирането на наема.

През юли 2007 година тогавашният кмет на Община Горна Оряховица Никола Колев  и "Динамо" ООД Севлиево, представлявано от инж. Иван Димитров, сключват договор за наем на недвижим имот частна общинска собственост . Севлиевската фирма наема бившето училище "Хр. Ботев" с обща площ 2890,1 кв.м. Договорът е за срок от 10 години. Първоначалната месечна наемна цена е в размер на 6 600 лева без ДДС. При сключването му "Динамо" ООД отправя молба за отсрочване плащането на месечния наем - гратисен период от 4 месеца, с аргумента,  че сградата се нуждае от основен ремонт като по предварителна преценка на фирмата ремонтът е на стойност 70 000.00лв.


Общинският съвет в Г. Оряховица дава съгласие дължимият от "Динамо " ООД наем да се начислява от датата на пускане на обекта в експлоатация, но не по късно от 01.11.2007г.  През април 2008 година "Динамо" ООД прави предложение за удължаване на гратисния период до 30.03.2008 г. заради големите икономически затруднения за фирмата, настъпили в следствие на извършения основен ремонт на сградата.

Според Община Г. Оряховица отлагането на плащането на наема не е основателно, а междувременно наемната цена е повишена във връзка с годишния индекс на инфлация. Кореспонденцията между двете страни продължава, като в едно от писмата  фирмата уведомява, че целият имот- предмет на договора е освободен с изключение на физкултурния салон и фирмата желае да наеме само него.

Община Г.Оряховица изпраща уведомление до "Динамо" ООД Севлиево за едностранно прекратяване на договора считано от 01.06.2009 г. Общата стойност на задълженията заедно с лихвите е в размер на 95 576.72 лв., информира Йордан Михтиев.