С изложби на НМО откриват учебната година

в Кипър и Лондон
С изложби на НМО откриват учебната година в Кипър и Лондон / НМО

С изложба, дарена от Националния музей на образованието, на 10 септември започна новата учебна година за сънародниците ни в Дали, община Никозия. Тя е експонирана в българския културно-образователен център, в който тази година се провеждат учебните занятия на училището филиал „Никола Вапцаров“.

Втора изложба - за българското училище към Посолството ни в Обединеното Кралство, беше изпратена преди седмица с любезното съдействие на габровката Милена Димитрова, родител на две деца в училището.

Осем хиляди ученици прекрачват училищния праг на 15 септември в Добрич

Съюзът на българите в Кипър, с който музеят има договор за партньорство, съобщи, че първокласниците, учениците, гостите и лично посланикът на Република България в Кипър Христо Георгиев са разгледали изложбата  „Едно място за всяко нещо и всяко нещо на мястото си“ в първия учебен ден.

При откриването Ира Папагеоргиу, която ръководи учебния процес във филиала в Дали, благодари на директора на НМО Мая Карагьозова и подчерта, че изложбата е посветена на организацията на Габровското взаимно училище и нейното име - „Едно място за всяко нещо и всяко нещо на мястото си“, е някогашният училищен девиз. Г-жа  Папагеоргиу цитира част от дисциплинарния правилник, написан от Неофит Рилски преди 180 години:

„Всеки ученик, който влезе в училището да учи – голям или малък, местен или другоселец, чорбаджийски или сиромашки, е задължен да пази всички училищни правила... Всички да идват без закъснение в уреченото време в училището, да не си позволява никой своеволие да отсъства от училището в определеното за учене време, без извинение, освен по болест или по някаква друга уважителна причина...“

Изложбата гостува на българските деца зад граница по повод 24 май миналата година в Мадрид и в Кметството в Никозия – сега на Трети март.

 Изложба „Училищни символи и ритуали” – дарение на български училища зад граница, отпътува преди седмица за Лондон. В 23 табла чрез снимки и документи са показани най-важните училищни символи – печати, знамена, униформено облекло; празниците и ритуалите като част от цялостния училищен живот - годишни изпитания, тържествени актове, юбилеи, патронни празници, освещаване на ново училище, честване Деня на Светите братя Кирил и Методий и Деня на народните будители.

Освен изложбите НМО изпрати литература, сборници, дипляни, материали за Васил Априлов, рекламни и други  печатни издания на музея.