8 хиляди ученици ще прекрачат училищния праг на 15 септември 2017 г. в Добрич
8 хиляди ученици ще прекрачат училищния праг на 15 септември 2017 г. в Добрич / Снимка: Дарик, архив
Първокласниците са с три паралелки по-малко спрямо миналата година, обединяват детски градини и ясли, заради намален брой деца
Около 8 хиляди деца се очаква да прекрачат училищния праг в общинските и държавни училища в Добрич през новата учебна година, съобщи в ефира на Дарик заместник - кметът д-р Емилия Баева. От тях първокласниците са 707, разпределени в 32 паралелки, с три по-малко спрямо миналата година. Намален прием на първокласници регистрират в училищата „Св.Св.Кирил и Методий”, „Димитър Талев” и „Любен Каравелов”.

Навсякъде в 17-те общински училища в Добрич ремонтите вече са приключили, съобщи д-р Баева. Общата стойност на ремонтните дейности възлиза на близо 295 хил.лв., като средствата са осигурени от делегираните бюджети на учебните заведения. Най-мащабен ремонт е извършен в СУ „Св.Кл.Охридски” – на стойност  близо 170 хил.лв. Ремонтирани са три коридора и 11 класни стаи - там, където ще се помещава Центърът за природни науки. Ремонт на фасадата на стойност 45 хил.лв. е извършило и Обединено училище „Йордан Йовков”. Големи ремонти са направени още в училищата „П.Р.Славейков”, „Хан Аспарух”, „Хр.Смирненски”, „Хр.Ботев”, „Д.Талев”, „Любен Каравелов” и Спортното училище.
 
Получени и раздадени по училищата са учебниците и учебните помагала за всички деца от подготвителните групи, начален и горен курс на обучение, с изключение на тези за учениците от втори и шести клас. Уверенията на МОН са, че липсващите пособия ще бъдат доставени до началото на учебната година. Общата стойност на учебниците е 245 хил.лв.

Специален подарък от кмета ще получат всички първокласници в Добрич - по две упражнителни тетрадки със символи на Добрич и светлоотразителен знак.

Откриването на новата учебната година в различните училища ще е в различни часове по преценка на училищните ръководства. На тържествата във всяко учебно заведение ще присъства и представител на общинска администрация.

За новата учебна година пешеходните пътеки  в зоните на учебните заведения в Добрич ще бъдат боядисани с цветни бои – в бяло, жълто и червено.

17-те детски градини в общината ще посрещнат за първи път около 500 деца в 20 групи. Заради негативните демографски тенденции и непрекъснатото намаляване на броя на децата, общинската администрация ще предложи сливането на шест детски градини в три, информира още д-р Баева. Цифрите сочат, че за последните пет години децата в предучилищна възраст в Добрич са намалели с 352.

„Броят на децата намалява, но броят на групите не е намалял, нито броят на персонала. Анализирайки ситуацията и демографските тенденции и проучвайки опита и на други общини, ние решихме, че пред големия риск от закриване на едно учебно заведение, по-добрият вариант е да се опитаме да оптимизираме тези структури” – обясни заместник – кмета.

По-различен 15-ти септември в Хасково тази година

Предложението е за обединяване на ЦДГ№ 11 с ЦДГ №23, където броят на групите в общата детска градина остава 9. ЦДГ№ 29 се обединява с ЦДГ№ 29 и ЦДГ№ 32, където общият брой на групите е 8. Последното обединение е на детските градини с номера 27 и 33 в квартал Рилци.

Предстои предложението да бъде гласувано от общинските съветници на сесията, насрочена за 19 септември. За децата и родителите нищо няма да се промени, уточни д-р Баева. По думите й обединяването е чисто административно и ще оптимизира числеността на персонала в детските градини чрез закриване на свободни щатни бройки и пренасочване на персонал в други заведения.

Съществуващите шест детски ясли също ще бъдат обединени в три. Там няма да има намаляване на яслени групи, а ще се оптимизира административното управление.

Всички вътрешни ремонти в детските градини ще приключат до 15 септември, обяви още д-р Емилия Баева. Санирането на фасадите ще продължи и след това без да се пречи на учебния процес. За целта са осигурени два броя скелета и два екипа на общинското дружество „Комуналстрой” ще извършат ремонтите.