Иван Христов, слово за Левски
Иван Христов, слово за Левски / Георги Димитров, РИМ-Габрово
Иван Христова, представител на Регионален исторически музей-Габрово, произнесе тържественото слово, посветено на 180 години от рождението на Васил Левски. Церемонията се състоя на 18 юли, от 17:30 часа, пред морената в градинката до библиотека Априлов-Палаузов.
 

Иван Христов, слово за Левски
Иван Христов - слово за Левски, снимка: Георги Димитров, РИМ-Габрово


УВАЖАЕМА Г-ЖО КМЕТ,
УВАЖАЕМА Г-ЖО ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ,
УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,

На 6/18 юли 1837 г., в Карлово се ражда големият българин Васил Иванов Кунчев.
Почти всички историци и изследователи споделят мнението, че да се говори и пише за него е една изключително трудна задача. Имайки предвид трудовете, които са му посветени, едва ли ще можем да кажем нещо ново и непознато, а и това не е необходимо. Времето е токова, че ние трябва с всички усилия да напомняме, да акцентираме, да осмисляме личните качества, морала и отдадеността на Апостола - за каузата наречена Свобода.

Несъмнено родолюбието, чистотата, скромността, както и демократизмът на Левски са възпитани в семейството, там където израства. По думите на проф. Иван Стоянов „съдбата решава, както само тя може да направи това – домът и семейството на Гина и Иван Кунчеви да дарят българския род с младенеца, предопределен за български Апостол!“

Въпреки краткия си живот, Левски оставя незаличима следа в българската история. Неслучайно, днес, всеки го възприема като най-великия българин.
 

Иван Христов, слово за Левски
Иван Христов - слово за Левски, снимка: Георги Димитров, РИМ-Габрово


Той успява да увлече своите съвременници с любовта си към народа и безкористната си преданост към каузата на революцията.
Идеалите му се възприемат положително и днес. Защото идеята за свободата е непреходна и чиста. Тя е върхът в идеалистическите стремления на човека.

Кратък по години е житейският път на Апостола, но изключителните му лични качества и неосъществените му мечти правят величието му непреходно.

С идейните си виждания Васил Иванов Кунчев се издига като една от най-значимите фигури в българската история.
Негова е заслугата за усвояването и прилагането в българската политическа програма на най-напредничавите и нравствени идеи на епохата, в която живее. Демократската република и народовластието, равенството на хората пред закона – без разлика на народност и вяра, преклонението пред духа и века на просвещението, отстояването на правата на гражданите, но и подчинението на висшегласието, са принципите, отстоявани от Апостола.

Ако вникнем в личните и нравствени качества на Левски ще видим, че той е безпределно лоялен към българския народ. Същевременно – с делото, идеите и подвига си, той се нарежда до имената на най-големите борци и радетели на национална свобода в Европа от XIX век.
 
Днес, в този момент, нека да сведем глави пред личността и изключителното дело на Апостола на българската свобода!
 

Иван Христов, слово за Левски
Иван Христов - слово за Левски, снимка: Георги Димитров, РИМ-Габрово