Размерът на такса смет за жителите на община Габрово през 2017 година няма да се променя
Размерът на такса смет за жителите на община Габрово през 2017 година няма да се променя / DarikNews.bg, архив

Размерът на такса смет за жителите на община Габрово през 2017 година няма да се променя, реши ОбС в Габрово, пише вестник "100 вести" днес. На последното си за тази година редовно заседание съветниците обсъдиха предложението на кмета Таня Христова за одобряване на разходите за услугите по сметосъбиране и сметоизвозване; обезвреждане на битови отпадъци в депо за ТБО и поддържане на чистотата на териториите за обществено ползва- не.

Един от мотивите за запазване на размера на ТБО е, че към настоящия момент не е одобрена от Министерския съвет Методиката за изготвяне на план-сметката с необходимите разходи за дейностите, които ще служат за определяне размера на такса „Битови отпадъци“ според тяхното количество, съгласно измененията на Закона за акцизите и данъчните складове.

Затова изпълнението на тези изменения се отлага за 2018 година. След като предлага пълен анализ на разходите, кметът Таня Христова направи предложение да бъдат освободени от такса „Битови отпадъци“ всички общински училища.