Награди
Награди / Регионална библиотека Априлов Палаузов

По повод 140-годишнината от рождението на Елин Пелин РБ „Априлов-Палаузов” – Габрово обяви регионален ученически литературен конкурс за есе „Злото е нетрайно, доброто е господар на човешкото сърце”. Темата е избрана по израза на героя Йордан Герака от повестта „Гераците”.

Според регламента на конкурса в него участваха младежи на възраст от 12 до 18 години, разделени в две категории – от 12 до 14 години и от 15 до 18 години. Получени бяха 22 есета от възпитаници на Национална Априловска гимназия, Природоматематическа гимназия „Акад. Ив. Гюзелев”, ОУ „Ран Босилек” и други училища. По преценка на журито освен първа, втора и трета награда, бяха присъдени и две поощрителни награди, заради силната конкуренция и добрата подготовка на участниците.

Церемонията по връчването на наградите се състоя на 18 юли т. г. от 16.00 часа в залата за срещи и събития на Регионална библиотека – Габрово.

Първи награди в двете възрастови категории получиха Дивна Теодосий Балабанова на 12 години, ученичка в ОУ „Ран Босилек” и Мирела Спасова Казакова на 17 години от НАГ. Втора награда бе връчена на Андриян Николаев Беров, 12 години – ОУ „Ран Босилек” и Борислав Стоянов Василев, 15 години от ПМГ „Акад. Ив. Гюзелев”. Трета награда взеха Селина Иванова Иванова, 12 години  – ОУ „Ран Босилек“ и Димана Красимирова Петкова, 16 години  - НАГ.

Поощрителни награди бяха присъдени на Десислава Пламенова Кротева от ОУ „Ран Босилек” и Рада Йорданова Йорданова от НАГ.

Габровските ученици получиха  специални грамоти за участието си в литературното състезание. Те прочетоха своите есета пред гостите на събитието. Текстовете на отличените творби ще бъдат публикувани в литературната страница на вестник „100 вести” и на сайта на РБ „Априлов-Палаузов” – Габрово: www.libgabrovo.com