Призрачни костюми, огньове и фенери от тикви в деня на Вси Светии
Призрачни костюми, огньове и фенери от тикви в деня на Вси Светии / DarikNews.bg

Всяка година на 31 октомври в деня на Вси Светии или Хелоуин се изпълнява литургия, посветена на Светците и всички починали хора. Хелоуин е католически празник, първоначално повлиян от келтите. Изключително популярен в Америка, а от няколко години и в Западна Европа и в България.

Типичните празнични Хелоуин дейности са свързани с много лакомства, призрачни костюми, фенери, огньове, украсяване на къщите, фенери от тикви, правене на лудории, разказване на страшни истории, гледане на филми на ужасите, посещение на къщи, обитавани от духове и стряскане на съседите. На много места по света се палят свещи върху гробовете на мъртвите, но тези обичаи са слабо популярни в модерния свят. Едно от основните неща, на които се набляга в навечерието на празника, е храната. Избягва се консумацията на месо, което води до голямо разнообразие от вегетариански храни, свързани с този ден - тиква, ябълки, картофени палачинки и други.

Изберете страховита покривка за масата и подредете с най-страшните и ужасяващи деликатеси:

Ларви от мравки - разпространени в Мексико, пържена тарантула - деликатес в Камбоджа, прилеп приготвен на барбекю. Готвачите обикновено приготвят прилепите с чесън, черен пипер и чили. Страхувате ли се от змии? Това е един от основните деликатеси в Тексас и по специално пържена гърмяща змия. Приготвя се в марината от сладко мляко.

Всички тези деликатеси не са популярни в България, но може да използвате вашето въображение и да приготвите ястия с формата на мравка, прилеп или змия. Не забравяйте да издълбаете и страховитата тиква, която се е превърнала в символ на празника. Може да изключите електричеството на стълбите във входа, да се маскирате и да обикаляте между етажите с фенер от тиква. Този трик ще създаде истинско празнично настроение и много изплашени съседи, съветват от foodpanda.

А ето и няколко подробности за анатомията на страха: Когато някой се страхува, тялото веднага изпада в повишена бойна готовност и се подготвя за борба, чрез иницииране на скандал. По принцип страховете ни са вградени в ДНК-то и се предават от поколение на поколение като механизъм на оцеляване. Тяхната единствена цел е да ви държи живи и да създаде чувство, което ще ви мотивира да избегнете опасност. На Хелоуин, превъзмогнете вашите страхове и се амбицирайте да изплашите колкото се може повече хора, защото според поверията, това ще ви направи по здрави през следващата година.