/ Община Габрово
Приключи ученическият обмен между тринадесетте представители на габровските гимназии и гимназия „Сейджо“ в японския град Тойоаке

Кметът на град Тойоаке е посрещнал габровските ученици

Това е третото гостуване в рамките на обмена, а през 2020 година тринадесет японски младежи ще бъдат посрещнати в Габрово. Те ще станат част от семействата на своите габровски приятели и ще прекарат две седмици заедно, споделяйки техния бит и ежедневие.

В инициативата тази година участваха младежи от Национална Априловска гимназия, Природоматематическа гимназия „Акад. Иван Гюзелев", Професионална гимназията по туризъм „Пенчо Семов" и Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади".

Те посетиха различни забележителности, участваха в часове по английски, японски, химия, физика, информатика, в спортните клубове по кендо и ръгби, в клубовете по театър и танци, учиха икебана, калиграфия и традиционно багрене на кърпи с техниката Ариматцу. 

Ученици от Габрово представиха страната ни в Япония

Посетиха университета Сейджо, болницата Фуджита, завода на Тойота, срещнаха се с кмета на Тойоаке и председателя на Общинския съвет, пътуваха до Киото и Нагоя. Два от дните по време на престоя младежите прекараха изцяло със семействата си, които имаха възможността да изберат забележителностите и забавленията в Япония, които да им покажат.

Учениците пътуваха до Токио, ходиха на минерални извори, аквариум, лунапарк, посетиха тренировки по сумо, возиха се на влака-стрела.