Музей АСТРА
Музей АСТРА / Таня Станева – един от майсторите-грънчари в ЕМО „Етър”
Етнографски музей на открито „Етър” и тази година взема активно участие в организираните през юли събития в Националния музеен комплекс АСТРА в Румъния.
 
В рамките на две седмици в това впечатляващо място, разположено в планината Карпати, се осъществяват две такива посещения. В първото събитие – „Красиво. Керамично. Полезно”, бе представена българска керамика от Възраждането, грънчарския занаят по нашите земи и традиционна за населението кухня.
 
Второто – Национална олимпиада „Традиционни художествени занаяти”, започва в началото на последната седмица от юли. ЕМО „Етър” е представен от Ваня Донева, главен уредник на музея, шестима младежи от ансамбъл „Сивек” и техния художествен ръководител Валя Маринова.

Деца от Габрово участват в състезанието „Традиционни художествени занаяти"

 
Таня Станева – един от майсторите-грънчари в ЕМО „Етър”, и Светлозар Тодоров – координатор на отдел „Работа с публики”, получиха дипломи за участието си в „Красиво. Керамично. Полезно”. Таня Станева направи демонстрация пред посетителите на проявата, изработвайки бокал и чиния. Същите предмети, но предварително направени в работилницата в ЕМО „Етър”, тя предостави на музея АСТРА. 
 
В презентацията си Светлозар Тодоров разказа за керамичните школи от Троян и от разположеното в Община Трън, област Перник, село Бусинци. В предварителната подготовка на материала активно съдействие оказа Росица Бинева, уредник в ЕМО „Етър”. 

АСТРА
Представяне на българска керамика

Една от атрактивните за публиката прояви е готвенето на открито в румънския музей, където участниците в събитието показват умения в традиционна за страните си кухня. Светлозар Тодоров и Таня Станева приготвиха ястието „пилешка кавърма в гювеч”.

ЕМО „Етър” задълбочава сътрудничеството си с Националния музеен комплекс АСТРА в Румъния
 
Втората група, водена от Ваня Донева, отпътува за Румъния на 23 юли. В продължение на няколко дни младежите от ансамбъл „Сивек” и Валя Маринова проведоха активна подготовка в ЕМО „Етър”. Те се обучаваха на работа с гайтан и създаването на изделия от него, за да направят демонстрация по време на пребиваването си в Румъния.
 
Националният музеен комплекс АСТРА е разположен в трансилванския град Сибиу и има много активно сътрудничество с ЕМО „Етър”. 

ЕМО ЕТЪР
В Националния музеен комплекс АСТРА в Румъния

Директорът доц. д-р Светла Димитрова дава висока оценка на взаимните инициативи между двата музея. 

АСТРА
Етнографски музей на открито Етър

След свое посещение в Румъния миналата година тя припомни, че в българските университети няма специалност, в която да се обучават специалисти за реставрация и консервация на дърво. Доц. д-р Светла Димитрова заяви, че се разчита на музея АСТРА за подкрепа по отношение на обучаване на хора, квалификация на реставратори, реализация на съвместни работилници.