Сибиу, Трансилвания, музей АСТРА
Сибиу, Трансилвания, музей АСТРА / Етнографски музей на открито Етър
Румъния е страна, към която си заслужава специално да се насочи вниманието на българските институции, работещи в сферата на културата, опазването на историческото наследство и развитието на туризма. От доста време екипът на Етнографски музей на открито „Етър” полага усилия за привличане на румънски посетители, обмяна на идеи и участия в инициативи. Тази линия дава шансове за разширяване на взаимоотношенията и по-добро представяне на Балканския регион на европейско ниво.
 
Националният музеен комплекс АСТРА, който е разположен в Сибиу, Трансилвания, реализира инициативи, в които се включват представители на екипа на ЕМО „Етър”. През юли, в рамките на две седмици, бяха осъществени две такива посещения. По време на първото събитие – „Красиво. Керамично. Полезно”, бяха представени българската керамика, грънчарския занаят и традиционна кухня.
 
На второто – Национална олимпиада „Традиционни художествени занаяти”, от ЕМО „Етър” обърнаха специално внимание, тъй като в него се включи лично доц. д-р Светла Димитрова, директор на музея. Тя бе придружена от Виолета Янева, координатор „Работа с публики”. Цялата габровска група се състоеше от ученици от Национална Априловска гимназия и техни преподаватели, които участваха в събитието.
 

АСТРА
Етнографски музей на открито Етър


 Как доц. Светла Димитрова вижда сътрудничеството между двата музея – АСТРА и „Етър”?
 

АСТРА
Етнографски музей на открито Етър


 „Музеят в АСТРА е един от добрите примери как работят музеите в региона. Разположен в Трансилвания, една мултиетническа и мултикултурна област, той успява да представи, в музейна среда, различните специфични особености, свързани с румънската история.
 
Музеят полага усилия да реставрира и консервира движимите и недвижими културни ценности, които съхранява. В последните 10 години там са построени две много сериозни нови сгради, като е използвано външно финансиране. Стойността надвишава 5 млн. евро.
 

АСТРА
Етнографски музей на открито Етър


 В сградите са разположени лаборатории за консервация и реставрация – химическа, биологическа, текстилна, на дърво, хартия, глина. В това отношение там видях много добри примери, с оглед на перспективата да направим ЕМО „Етър” център (лаборатория) за реставрация и консервация на дърво. Тя ще бъде разположена в училището на квартал Етъра, което е дадено за стопанисване на музея. От две години правим усилия да усвоим пространства от него, ако и да не са на това ниво, каквото е в музея АСТРА.
 
Част сме от проект, по който очакваме финансиране, тъй като реставрацията и консервацията на дърво е проблем за българските музеи. Има за метал, за антично стъкло, дори текстил, но с дървото проблемът е сложен. В българските университети няма специалност, в която да се обучават специалисти за реставрация и консервация на дърво. Ако успеем в тази насока, ще разчитаме на музея АСТРА за подкрепа по отношение на обучаване на хора, квалификация на реставратори, реализация на съвместни уъркшопове.
 

АСТРА
Етнографски музей на открито Етър


 Водните съоръжения са друга тема, свързваща двата музея. В АСТРА няма действащи, както е в ЕМО „Етър”, тъй като липсва бързо течаща вода за задвижването им. В тази посока можем да направим общ проект. Например – как се мели зърно при тях и при нас, тъй като те имат много интересни вятърни мелници.
 
Музеят АСТРА е с повече контакти на Европейско ниво, така че е реалистично да направим съвместен проект по тема, която е обща за двата музея. Предстои да се популяризираме взаимно по време на големите събития, провеждащи се в АСТРА и в „Етър”-а.
 
В инициативата, на която присъствах в Румъния, са включени много ученици и активна роля играят местните ръководства на образованието. Ние можем да засилим взаимодействието си с нашия Инспекторат, следвайки техния пример.
 
Сибиу е Европейска столица на културата през 2007 година. Надявам се това партньорство да се развие и да привлече и музеи от Унгария, Хърватия, Сърбия, с които да решаваме общите проблеми – опазване на фондовете, по-добро презентиране на постоянните експозиции.
 
През септември предстоят разговори между ръководствата на двата музея – АСТРА и „Етър”-а и, надяваме се, подписване на едно рамково споразумение. Дори без този документ, ние имаме обмяна на идеи и съвместни участия в инициативи, но той би подобрил нашето сътрудничество.”
 

АСТРА
Етнографски музей на открито Етър

 

Националният музеен комплекс АСТРА ще вземат участие в ХV Международен панаир на традиционните занаяти през септември в ЕМО „Етър”, когато директорите на двете институции ще проведат разговори за засилване и развитие на отношенията.