Участници в журито на 23 Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата
Участници в журито на 23 Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата / Снимка: Светлана Михайлова
На 19 май станаха ясни наградените на XXIII Международно биенале на хумора и сатирата в изкуството Габрово 2017. Часове преди имената бъдат оповестени на специална церемония, се проведе една интересна среща с участието на представители на международното жури.
 
Имената на наградените тогава не бяха съобщени, за да се запази елемента на изненада по време на церемонията, но бяха дадени интересни оценки за самото Биенале и за иновациите, с които ще се запомни изданието му от 2017 година. Например, че за първи път тази година е дадена възможност да се кандидатства с творба онлайн. За широката публика интерес представлява и видеото като възможност за хумористично-сатиричен поглед към заобикалящата ни действителност.
 
Христо Комарницки, известен български карикатурист, смята промените за положителни.
 
Участниците в срещата можаха да чуят и мнението на друг участник в журито - Франсис Маккий, за видео изкуството в селекцията на Биеналето и мястото на хумора във видео арта.

В рамките на дискусията стана ясно, че на международно ниво се обсъжда възможността развитието на карикатурата, като вид изкуство, което да бъде обезпечено чрез обществени средства.

Към този парадокс – политическата класа да плаща със средства, управлявани от нея, на тези които я осмиват, насочи вниманието на журито Тихомир Църов от Дарик радио Габрово, а първи поиска да коментира Марко Стаменкович от Сърбия, член на журито в раздел „Съвременно изкуство", който отправя един по-широк поглед към темата. Андрей Попов от Русия  и Жан-Мари Бертен от Франция, членове на журито в раздел „Карикатура“ са на малко по-различно мнение.

По Дарик радио след 10:00 часа днес чуйте мнението на участници в журито, дали политическата класа може да насочи обществени средства към тези, които я критикуват?