Габрово
Габрово / Галерия Христо Цокев

През месец януари ХГ „Христо Цокев” представя картината „Пейзаж от Париж – Монмартр” на известната българска художничка Мара Атанасова.

Мара Атанасова е родена в Плевен през 1921 г. Завършва Националната художествена академия като ученичка на Дечко Узунов. В творчеството й преобладават селски пейзажи, натюрморти и портрети на български момичета, мадони. С невероятния си усет за цветовете, тя успява да предаде чрез платната си една неповторима топлота и сладостна носталгия по отминали, по-добри времена. В продължение на своите шестдесет години творчество Мара Атанасова участва в 48 национални изложби, 16 авторски изложби, Международно Биенале в Базел. Картините й присъстват в частни колекции и галерии в Германия, Австрия, Франция, Швейцария, Италия, САЩ, Япония, Русия. В един период от живота си Мара Атанасова  рисува с пръсти, чиято техника прилага само при миниатюрите. Това обяснява потребността да предаде повече тонове, а с пръстите те стават кристално чисти.Представената от нас картина изобразява градски пейзаж от хълмът Момартр в Париж.

ХГ Христо Цокев"
Картината „Пейзаж от Париж – Монмартр”

Хълмът Монмартр е свещенно място от хиляди години. Някога тук са се събирали жреците и друидите, днес – туристите. На върха му е разположена базиликата Сакре Кьор, която е построена в романо-византийски стил. Като всяка базилика и тази е съпроводена със стотици исторически факти, личности и преразказвана от уста на уста история. И в този случай има намесена война, вяра и духът на хора, борещи се за убежденията си.

Много елементи от архитектурата на базиликата символизират националистически теми. Още с приближаването към църквата се забелязват две статуи - на френската светица Жана Дарк и краля Слънце Луи XIV. Сакре Кьор е построена от специфичен вид камък, който гарантира белия цвят на базиликата дори при атмосферни влияния и замърсяване. Мозайката в апсидата е сред най-големите в света. Най красивата част от комплекса (храма) е градината за медитация и фонтанът. Там обикновено е пълно с хора, а усещането, че Париж е в краката ти е неповторимо. Горната част на купола е отворен за туристи и предоставя ефектен панорамен изглед към града, най-вече на юг от базиликата. Тъй като църквата се намира на върха на хълма и изкачването би могло да представлява проблем за доста хора, в подножието има лифт, който извозва туристите само за няколко секунди.

Всеки, който иска да разгледа отблизо картината на Мара Атанасова може да направи това в сградата на художествена галерия „Христо Цокев” Габрово. Припомняме на всички ценители на българското изкуство, че всеки вторник е ден без входна такса в галерията.