Парламентът ограничи таксите на частните съдебни изпълнители
Парламентът ограничи таксите на частните съдебни изпълнители / Дарик Габрово, архив

Правната комисия към Парламента прие на първо четене промените в Гражданско процесуалния кодекс, според които се налага горна граница на таксите на частните съдебни изпълнители. До този момент такава няма, а изготвилите измененията депутати от ГЕРБ Емил Радев и Ивайло Тошев обясниха, че това се налага, тъй като почти винаги таксите към изпълнителите надвишавали половината от дълга.

По този начин се натоварвали и длъжниците и кредиторите. Законопроектът съдържа и връщане на старата подсъдност, която предвижда освен по седалището на ответника делото да може да се завежда и по местоизпълнението на задължението. Против това се обявиха депутатите Христо Бисеров и Мая Манолова, които нарекоха промените лобистки и целящи да обслужват големите монополисти.

По думите им по този начин ще бъдат задръстени районните съдилища и особено този на София, който може да се окаже блокиран от хиляди изпълнителни дела. Председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители Валентина Иванова се оплака, че проектозакона не е бил въобще обсъждан и противоречи  на правната доктрина.