Откриване на педиатрично отделение в МБАЛ "Д-р Тота Венкова"
Откриване на педиатрично отделение в МБАЛ "Д-р Тота Венкова" / DarikNews.bg
От Министерство на здравеопазването проучват идеята да има болници със статут на защитени
96220
От Министерство на здравеопазването проучват идеята да има болници със статут на защитени
  • От Министерство на здравеопазването проучват идеята да има болници със статут на защитени
От Министерство на здравеопазването проучват идеята да има болници със статут на защитени. Това стана ясно от изявление на министър Кирил Ананиев, който взе участие в откриването на реновираното педиатрично отделение на МБАЛ „Д-р Тота Венкова” в Габрово.
 
Такъв модел вече съществува в образованието с някои учебни заведения, припомни министър Ананиев.
 
„Това е идея, която от съвсем скоро съществува. Ще я проучим, ще анализираме това предложение. Такъв случай вече съществува в образованието със защитените училища.”

Продават старопиталище на Пенчо Семов с прилежащия му парк 

Болниците, които са във фактически фалит не могат да разчитат на директно финансиране без да имат дейност, бе категоричен Ананиев.
 
30 млн. без дейност не се дават. Това, което ще предоставим допълнително на болниците ще бъде на база извършена дейност, по линия на НЗОК и по линия на методиката, която ще бъде одобрена съвсем скоро.”
 
Обвързването на работната заплата с труда, който се полага е важен механизъм за преодоляване на кадровите проблеми в здравната система, смята министър Ананиев.

Нели Тодорова: „Остават само 230 медицински сестри в работоспособна възраст"
 
„Вървим по линия на обучението, квалификацията и преквалификацията, а също така към подобряване на условията, в които работят. Разбира се, обвързване на работната заплата, с труда който полагат. Така че работим в много направления. Това не става за ден-два, имаме програма и ще я изпълним.”