Снимка:
Снимка: / Борисов
Община Севлиево ще има пътна връзка с бъдещата магистрала „Хемус“. Това стана ясно при инспекцията на строителството на тунела под Шипка, която премиерът Бойко Борисов направи днес, заедно вицепремиера Томислав Дончев, министъра на финансите Владислав Горанов и заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

“За мен сега е важно за бъдещите поколения да останат мостове и пътища”, заяви премиерът Борисов. Той беше категоричен, че през октомври следващата година автомагистрала „Хемус“ ще е достигнала Севлиево. “Когато бъде изградена магистралата, ще бъдат направени пътят и пътната връзка до Севлиево и Габрово”, обясни министър-председателят по време на инспекцията. 

“Пътните проекти са много важни за бизнеса”, припомни Борисов и уточни, че “за да бъде една инвестиция направена, трябва да има и пътища, по които да се движат автомобилите. Затова и правителството прави изчисления колко ще бъде натоварен трафикът и се реагира навреме, за да не се запушват градовете”.

Борисов пристига изненадващо в Габрово

“Според данни на регионалното министерство, трафикът в участъка Севлиево – Габрово на денонощна база е малко над 6 000 автомобила. Такъв е и трафикът между София и ГКПП „Калотина“, обясни заместник-регионалният министър Николай Нанков. Инспекцията започна от пътната връзка на Севлиево с главния път София – Варна. 

„Движим се за Габрово, по второкласен път II-44, малко над 27 км, разделен на два участъка. Изцяло европейско финансиране по ОП „Региони в растеж“. Миналата година през март месец стартираха ремонтните дейности“, припомни Нанков на живо включване от премиерския джип. Той добави, че трасето Севлиево – Габрово е връзката на региона с главния път София – Варна. „Изключително важна отсечка, с оглед на строителството на входа при Габрово, тунела под Шипка и автомагистрала „Хемус““, каза Нанков. Финансирането е в размер на 24 млн. лв., а до края на юни е срокът за полагане на маркировка и сигнализация“, обясни още той.

Вицепремиерът Томислав Дончев поясни, че пътят има изключително важно значение за региона. „Има огромен трафик между Габрово и Севлиево“, каза той и припомни, че пътят се свърза директно с Трансевропейския Коридор 9.

По предложение на кмета на Община Севлиево д-р Иван Иванов скоро се очаква да започнат предпроектните проучвания за западен обходен път на град Севлиево.