Седмица на кариерното ориентиране
Седмица на кариерното ориентиране / НМО

Националният музей на образованието се включи в седмица, посветена на кариерното ориентиране на учениците в Габровска област под наслов „Дойдох. Видях. Избрах!“, която се проведе от 13 до 17 ноември.

Тя се организира от Областна администрация - Габрово, съвместно с Регионално управление на образованието и Център за кариерно ориентиране в Габрово.

В отворената инициатива музеят е един от първите 15 партньори-домакини, които в продължение на пет дни приемаха групи ученици от IX и X клас, за да ги запознаят с различни професии в реална работна среда.

По решение на ръководството на НМО посешенията на учениците се проведоха на принципа на индивидуалния и диференциран подход. Професионалната „екскурзия” беше съобразена със спецификата на музея от една страна и с профила на гостуващото училище, от друга.

Богатият спектър от възможности за професионална реализация в НМО се определя от факта, че той е единствената културна и научна организация, която съхранява и популяризира движими културни ценности, свързани с историята на българската просвета и образование, и едновременно с това е специализирано обслужващо звено към Министерството на образованието и науката.

НМО е съвременен тип музей, който прилага в работата си новите компютърни и информационни технологии. Тази специфика беше показана селективно и съобразена с отделните групи (10-12 ученика) в зависимост от това дали са от общообразователно или професионално училище. Този подход допринесе за ефективното участие на музея в инициативата „Дойдох. Видях. Избрах!“.