Седмица на кариерното развитие
Седмица на кариерното развитие / Областен управител Габрово

От 13 до 17 ноември фирми и организации се включват в седмица, посветена на кариерното ориентиране на учениците. Инициативата се организира от Областна администрация - Габрово, съвместно с Регионалното управление на образованието – Габрово и Центърът за кариерно ориентиране– Габрово и е под надслов „Дойдох. Видях. Избрах!“

По време на проведената работна среща с участниците в инициативата областният управител Невена Петкова обясни, че всички общини полагат много усилия в това направление, реализират различни инициативи и проекти, различното този път е обединението на много повече структури и фирми, както и училища. „Приемаме, че Габрово е индустриален център и така ще се развива, затова сме се насочили към фирми от машиностроенето, но нима този град и неговите жители няма да имат нужда от здравеопазване, от ред и  сигурност, а култура и родова памет?“ - заяви още Петкова и допълни, че седмицата стартира от Габрово, но ще бъдат обхванати всички общини от региона. Тя е категорична, че инициативата е отворена, което означава, че на този етап има едни фирми – домакини, които ще приемат цяла седмица ученици, но през следващото издание се надява бизнесът да имат инициативност и да поиска да се включат и така да се разширява обхватът, както на сфери на дейност, така и на ученици.

„Онова, което ще се случи следващата седмица не е административно наложено, а е желанието на учениците.“ – коментира началникът на РУО Георги Маринов. Направено е проучване, сред 9 и 10 клас във всички училища в Габрово с направленията – „Здравеопазване“, „Ред и сигурност“, „Машиностроене и електротехника“, „Хотелиерство и ресторантьорство“ и  хуманитарни науки, където самите ученици са отбелязали в кое направление имат желание да се развиват. Така анкетното проучване показва 835 участвали и отбелязали своето желание да се включат в запознаване с професиите като посетят реално работно място. „Важното е учениците да бъдат мотивирани, вдъхновени и да „посеем“ интерес към онези професии, необходими за развитието на региона ни.“ – сподели от своя страна Невена Петкова пред бизнеса и представителите на реда и сигурността, на областната болница, РД „Социално подпомагане“, Регионалната библиотека, Националният музей на образованието и Държавния архив.

Всеки ден от 13 до 17 ноември ще е определен за определено училище, в следобедните часове малки групи от 10 ученика ще посещават на място МВР – Габрово, РД ПБЗН – Габрово, МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, РД „Социално подпомагане“, Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“, Национален музей на образованието, Отдел „Държавен архив“ – Габрово, хотел МАК и фирмите: Импулс АД, АМК Задвижваща и управляваща техника ЕООД, Техномат – Меркурий ЕООД, СТС Принт АД, СТС Холдинг груп ООД, Фулмакс АД. Всички домакини на инициативата ще запознаят учениците с различните професии като ги включат в реалната работна среда. 

След приключване на седмицата всички участници – организатори и домакини, ще обсъдят резултатите от нея, които ще бъдат представени и на 22 ноември в Брюксел по време на Втора европейска седмица на професионалните умения, организирана от Европейската комисия.