Пожар
Пожар / ThinkStock/Getty Images
Вчера следобед е възникнал пожар в гараж, намиращ се на ул. „8-ми март” в Габрово. Причината за произшествието е извършване на огневи работи в близост до гаража. Унищожено е домашно имущество. В гасенето е участвал един противопожарен автомобил с четирима пожарникари.

По обед същия ден край Дряново са изгасени сухи треви и храсти. От Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Габрово обръща внимание на гражданите за Абсолютната законова забрана за изгаряне на стърнища и растителни отпадъци в земеделските земи.

Не забравяйте, че от запалвания в земеделските земи и пасища много често пожарът се разпространява изключително бързо в горите или към населените места!

Точно навреме: Огнеборци спасиха от пламъците къща в севлиевското село Сенник

Не палете огън на открито във ветровито време. Това е предпоставка за пренасяне на големи разстояния на запалени частици и може да доведе до бързо разпространение на пожара с обхващане на значителни площи от огъня. В дворовете палете огън само, ако предварително сте обезопасили огнището и сте подготвили подръчни уреди за пожарогасене (съдове с вода и пясък, тупалки и др.). Не палете огън в близост до стрехите на сградите и под клоните на дърветата.

Никога не оставяйте накладения огън без наблюдение!

Не палете огън в  междублоковите пространства, където са паркирани много автомобили, както и в близост до бензиностанции и газостанции, складове за леснозапалими и горими течности. Особена бдителност по отношение на мерките за пожарна безопасност трябва да проявяват пастири, козари, пчелари, ловци, туристи, собственици на вилни и земеделски имоти.

Спипаха младеж, подал лъжлив сигнал за пожар

Запаленият в сухи треви и стърнища огън лесно може да обхване намиращи се в съседство трайни насаждения, стопански сгради, вилни и жилищни постройки, горския фонд. Особена е отговорността за недопускането на пожари на председателите на кооперации, собствениците и ползвателите на селскостопански земи, както и на кметовете на населените места.

Не се допуска паркиране и ремонтиране на земеделска и транспортна техника в  и в близост до узрели зърнени масиви. Повишена пожарна опасност крие и небрежното пушене. Хвърлянето на неугасени фасове може да породи запалителния ефект на бомба. Не изхвърляйте фасове от автомобилите, с които преминавате покрай или през земеделски засяти участъци.

Габровски огнеборци участваха в потушаването на големия пожар във Велико Търново

Не бива да се изхвърлят стъклени бутилки – дефекти по тях могат да имат ефектът на лупа, което да доведе до запалване на сихи треви и растителни остатъци.