Незабравими 120 минути с юбилейния концерт на националния балет на Грузия „Сухишвили”
Незабравими 120 минути с юбилейния концерт на националния балет на Грузия „Сухишвили” / 100 вести

Повече от 1500 зрители прекараха незабравими 120 минути с юбилейния концерт на националния балет на Грузия „Сухишвили” в зала „Орловец“. Жива музика, невероятно танцьорско майсторство, хладнокръвни битки, удивителна грация.

Вестник "100 вести" предлага на читателите си фоторепортаж от концерта на националния балет на Грузия „Сухишвили”.

Незабравими 120 минути с юбилейния концерт на националния балет на Грузия Сухишвили
netinfo

Това, което ни показаха „летящите грузинци“, наистина не може да се опише с думи. Човек трябва да го види с очите си и да му се наслади. Юбилейните концерти на „Сухишвили” започнаха от юни в столицата на Грузия – Тбилиси, а от октомври е поредното световно шествие на „Летящите грузинци” през по-голямата част на Европа, Азия и Америка.

Главен хореограф на юбилейните спектакли е творческият гений Илико Сухишвили – младши - филантроп, ексцентрик, родолюбец. Художествен ръководител е Нино Сухишвили (внучка на основателите Нино Рамишвили и Илико Сухишвили). Създаден през 1945 година в състав от 35 човека под стълбата на стара сграда на филхармония, Национален балет на Грузия „Сухишвили“ за 70 години изнася над 10 000 концерта на петте континента, в 88 държави, а публиката, посетила концертите им, надхвърля внушителните 50 милиона души.

Незабравими 120 минути с юбилейния концерт на националния балет на Грузия Сухишвили
netinfo

Най-добрият ансамбъл в света (според „Вашингтон пост“) поставя рекорд в „Ла скала“ - публиката извиква танцьо- рите на бис 14 пъти. През 1988 година танцовата програма на формацията е обявена за най-доброто шоу на „Бродуей“.

„Сухишвили” получават покани за концерти в най-големите и престижни зали и театри в целия свят, като само част от тях са: „Болшой театър“, Театър „Ла скала“, „Роял Албърт Хол”, Театър „Зарзуела”, Концертна зала „Плеър”, „Кенеди център”, „Метрополитън опера“, „Медисън Скуеър Гардън“ и др.

Най-големите медии по света не пропускат да отбележат гастролите на великите „Сухишвили”, като възторгът им от видяното е толкова голям, че трудно се описва с думи. „По целия свят не може да се намери по-добър танцов ансамбъл" - „Вашингтон пост“, „Грузинският балет - това не е танц, това е полет. Буря на сцената!“ – „Дейли Мирър“, „Сухишвили“ - няма по-фина и професионална фолклорна танцова трупа в света“ – „Ню Йорк Таймс“. Сред най-големите почитатели на „Сухишвили“ са Сталин, Чърчил, Елвис Пресли, Ив Монтан, Михаил Баришников, Шарън Стоун, Пеле и др.

Автор: Светозар ГАТЕВ, „Общински спортни имоти“ - Габрово