Депутати с предложение за узаконяване на мобилните камери и налагане на глоби за пътни нарушения в ЕС
Депутати с предложение за узаконяване на мобилните камери и налагане на глоби за пътни нарушения в ЕС / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Необозначени камери на автомагистрала 61 в Германия ловят нашенци в пътни нарушения. Това научаваме от статия във вестник „100 вести". Тамошните власти не прощават никому и си търсят глобите докрай. Така за по-малко от 6 месеца двама габровци получиха съдебни решение да внесат в НАП по 212,12 лева.

Това е равностойността на наложените им в Германия глоби за неспазване на дистанция.

Други теми от изданието: 

Специалната награда на журито на XII Международен фестивал „Конкурс на изкуствата – Музите“ в град Созопол за най-добра музикална школа и най-добри педагози спечелиха габровските таланти от „Звезди в аванс“ и музикалните педагози Ваня и Радослав Талеви. Участниците във фестивала се завърнаха още с три първи и една втора награда.

Етнографски музей на открито „Етър” представя занаяти и занятия, характерни за бита на българите в миналото. Някои от тях днес не се практикуват, освен с тяхното художествено значение. Други са на път да изчезнат. Благодарение на различни възстановки в музея, старата традиция е жива. Калайджийството се практикува все по-рядко. Инструментите, които истинските калайджии използват, понякога са на повече от век. Непознати за съвременните хора, те са истинска атракция, с която много посетители искат да се снимат. Калайджията, който ги ползва, е убеден, че има да „изтече доста вода“, преди да дойде време да бъдат дадени за съхранение в музей. На 8 юли в ЕМО „Етър” бе направена атрактивна възстановка на калайджийство.

Детската песен „Магаре тромпетист“ по музика и аранжимент на джаз музиканта и композитор Илко Илиев получи първа награда в петото издание на Европейския фестивал за детска песен „Златни искри“. Песента беше представена от Грета Петкова от детска вокална група „Усмивките на Габрово“ с ръководител Роберта Славчева. „Магаре тромпетист“ е по текст на родения във Варна поет и професионален музикант Иван Иванов – Боженски.