Нека събота бъде ден за кино
Нека събота бъде ден за кино / Община Габрово

За първи път пред публиката в Габрово „София Филм Фест” представя специално избрани анимационни филми. Така ще започне съботният ден в Габрово, посветен на киното.

Началото на първата сутрешна прожекция е в събота - 11 юни11:00 часа, а филмът е „Дългият път на север” на режисьора Реми Шайе. Историята се случва в края на XIX в. в Русия.

Саша е момиче от аристократично семейство. Наследила приключенския дух на дядо си Олукин – прочут учен и арктически изследовател, който не се завръща от последната си експедиция на Северния полюс, тя мечтае за Великия Север.

Родителите на Саша обаче не одобряват изследователската й страст и вече са уредили брак за дъщеря си. Саша отказва да им се подчини. Бяга от дома и решава да се присъедини към Олукин по дългия път на Север. Филмът е озвучен на български език!

От 18:00 часа започва вторият филм от третия ден на „София Филм Фест в Габрово” ще бъде представен лично от неговия автор – сценариста и режисьор Камен Калев. Неговият най-нов филм „С лице надолу” е копродукция между Франция, България и Белгия.

Създаден по истински случай, „С лице надолу” разказва историята на Сами (в ролята номинирания за „Сезар” и обичан френски актьор Мелвил Пупо) - французин, обвинен в контрабанда на фалшиви пари от България към Франция. За да избегне затвора, той е вербуван за информатор на френската полиция и се внедрява в български канал за трафик на хора. Постепенно се сближава с малолетна проститутка от ромски произход. Обстоятелствата ги притискат и двамата са принудени да бягат заедно.

Камен Калев завършва образованието си във FEMIS - Париж. Дебютът му „Източни пиеси” е представен в „Петнадесетдневката на режисьорите“ в Кан през 2009 г., печели и наградите за най-добър филм, режисьор и актьор от МФФ Токио. Две години по-късно следващият му филм „Островът” също е с премиера в Кан. Главните роли в него са поверени на Летисия Каста и Туре Линдхард („Ангели и демони”). През 2014 година Камен Калев отново е в Кан с проекта „Мостовете на Сараево”, режисиран от 14 европейски творци, сред които Жан-Люк Годар, Сергей Лозница, Урсула Майер, Кристи Пую и др.

Фестивалната вечер ще финишира с най-новата творба на Вим Вендерс „Всичко ще бъде наред” – прожекцията стартира в 20:00 часа в събота.

Филмът проследява последствията върху живота на писателя Томас (в ролята Джеймс Франко), който неволно убива дете в автомобилна катастрофа. Ще съумее ли той да превъзмогне случилото се? Инцидентът оставя траен белег в съзнанието на Томас, а играе и важна роля в развитието му като писател. Вендерс описва филма като „съкровена драма, разказваща историята на един човек, който след като преживява травматичен шок, поглежда на живота с други очи”.

Зад амбициозната 3D продукция на Вендерс застават Германия, Швеция, Норвегия, Канада, Америка и Франция. Сценарият на Бьорн Олаф Йоханесен, с когото режисьорът се запознава на фестивала в Сънданс преди години. Снимките на филма започват през август 2013 в Монреал, Канада, а освен Джеймс Франко, Вендерс кани и Шарлот Генсбур („Нимфоманка”, „Меланхолия”, „Антихрист” на Ларс фон Триер), както и Рейчъл Макадамс.