Над 200 деца са записани за лятната занималня в габровските училища през месец юли
Над 200 деца са записани за лятната занималня в габровските училища през месец юли / Община Габрово

Повече от 200 деца са записани за лятната занималня в габровските училища през месец юли. Тя обхваща учениците от 1 до 4 клас, а инициативата е на Местна комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към Община Габрово и се провежда за трета поредна година.

Повече от 500 деца посещават занималнята през юни и юли - двата месеца, през които трае тя. За заниманията в училищата са осигурени топки, федербали, въжета за скачане и обръчи, конуси за щафетни игри, топки за скачане, дартс, хилки за тенис, тебешири. Различни игри са предвидени за занимания в класните стаи – Не се сърди човече, Шах, Дама, Черен Петър и Танграм,  Моя България, Сървайвър, Дизайнер, Туистър, Микадо, 3D пъзели, глина, пластилин и гипсови фигурки за оцветяване, книжки с игри и оптически илюзии. За малчуганите са осигурени и различни пособия за рисуване, апликиране и творчество – цветни листове и картони, перфоратори с различни фигурки, шаблони за рисуване, бои, пастели, моливи и др.

Освен игрите, за децата са организирани различни екскурзии. По-близките дестинации са габровските музеи, всеки от които е подготвил специална програма за тях. В Музея на индустрията например ги очакват пъзели с габровски индустриалци, а в Регионалния исторически музей - карта и съкровище за откриване. В програмата са още Дом на хумора, Музей на образованието, Регионална библиотека.

В Художествена галерия „Христо Цокев“ Габровски камерен оркестър изнася открити уроци, на които децата се запознават с инструменти като цигулката, виолата, виолончелото и контрабаса, с творбите на някои известни композитори и дори могат да се включат в изпълненията на оркестъра. През юли такива концерти ще изнесе и Оркестър Габрово.

Съседните села Боженци, Поповци и Съботковци, също са включени в програмата. В Приключенски парк Незабравка на тяхно разположение е въжената градина, а в Боженски чифлик в с. Съботковци децата се учат как се прави кисело мляко. На Узана групите посещават Детската природна академия и научават интересни неща за животните и растенията около нас, а в Етъра техен домакин е детският център „Открий какво умееш“, където могат да опитат различни традиционни занаяти.

През юли към програмата ще бъдат включени и срещи на децата с представители на Общински съвет по наркотични вещества, които ще организират различни игри, с цел превенция на дрогите.

Услугата е безплатна за семействата и се финансира от бюджета на Комисията. Родителите осигуряват само обяда на своите деца. Лятната занималня се провежда от 2014 г., като броят на записаните деца се увеличава всяка година. В свободните от екскурзии дни всеки учител сам определя как да организира времето на своята група – в някои от училищата вече бяха организирани изложби и спортни състезания.