Милена Димитрова и Мая Карагьозова, директор на НМО
Милена Димитрова и Мая Карагьозова, директор на НМО / НМО

Литература, сборници, дипляни, материали за Васил Априлов, рекламни и други  печатни издания на НМО – Габрово изпрати за българските училища в Лондон директорът на музея Мая Карагьозова.

Българските училища в Лондон са няколко – към Посолството на Република България и три школа - „Васил Левски”,   „Розова долина” и  „Букваран”.

Дарението ще пътува с Милена Димитрова, която живее със семейството си в столицата на Великобритания.

Тя има две деца, които посещават български училища - Данна в девети клас, и Сиян, първокласник наесен.

На срещата по предаване на подаръците беше обсъдено и бъдещо сътрудничество – гостуване с изложби, изпращане на мултимедийни методически помагала в помощ на учителите, контакти с българската общност в Лондон по повод 24 май и 1 ноември.

 Милена Димитрова е педагог, работила е с деца със зрителни увреждания в Помощното училище „Николай Палаузов” в Габрово, сега в Лондон е професионално ангажирана с рехабилитация на възрастни хора със зрителни нарушения.

Контактът й с НМО е от 2000 година. Тогава Милена Димитрова съвместно с колежката си от училище „Ран Босилек” Стефана Брънекова и председателят на габровската организация на Съюза на слепите Стефка Пенчева представиха в музея успешни модели на интеграция за деца със специални образователни потребности.

„Г-жа Димитрова дойде с конкретно предложение за съвместни инициативи – поясни директорът на НМО Мая Карагьозова. – Запознах я с дейностите на музея за българската общност в Чикаго, в Мадрид, със Споразумението за партньорство и информационен обмен със Съюза на българите в Кипър. Музеят е член на Асоциацията на българските училища в чужбина и с желание откликва на покани и предложения за съвместна работа. В новия Правилник за устройството и дейността на НМО е регламентирана възможността да подпомагаме българската общност в чужбина за съхраняване и популяризиране на националните ценности и просветни традиции. Този нов момент улеснява сътрудничеството ни с училища, съюзи и просветни организации зад граница.”