/ БТА
На 1 април - в Деня на хумора и шегата, Музеят на хумора и сатирата в Габрово отбелязва с откриване на две изложби, концерт и лекция своята 50-годишнина.

Емблематичната за Габрово културна институция възниква на основата на габровския фолклорен хумор и на развитата карнавална традиция с идеята да служи на творците и ценителите на хумористичното изкуство, да бъде Дом на хумористите и сатириците, които винаги са недолюбвани от официалната власт, съобщиха от Габровския музей на смеха.

Музеят се утвърждава като безспорен популяризатор на съвременното хумористично и сатирично творчество в света още в края на 70-те години на миналия век. Началото на международната дейност поставя Биеналето на хумора и сатирата в изкуствата през 1973 година.

БТА

Следва възходяща поредица от национални и международни конкурси и прояви в областта на изкуството, литературата, фолклора, киното и театъра. Домът публикува свое издание за хумор и сатира – „Апропо”, което поставя нови стандарти за модерно специализирано издание в България. Изгражда се уникален художествен фонд от хумористични и сатирични творби от цял свят. 

Маргарита Доровска, директор на музея, откри  новата експозиция под наслов "Как Габрово стана столица на хумора" и поздрави десетките гости на музея. Празничната програма продължава следобед  с  лекцията на карикатуриста Чавдар Николов под мотото "Свободата да осмиваш", а в 18:00 часа се открива изложбата "Непорочните моми" -  с политически шаржове на карикатуристите от "Прас Прес" Алла и Чавдар Георгиеви, Христо Комарницки и Чавдар Николов, която съдържа 30 творби на четиримата автори. 

БТА

В Залата на жирафите в музея от 19:00 часа започва концертът на блус-рок групата The Blue Jam Ways.

През целия ден най-малките посетители ще могат да участват в играта "Нарисувай ми шега".
БТА